SEE SAFE ApS
CVR DK31257735
Basis bæredygtighedsrapport
FSR's ESG-hoved- og nøgletalsoversigt er anbefalet af Finansforeningen/CFA Society Denmark, FSR – Danske Revisorer og Nasdaq Copenhagen. Hensigten er at harmonisere og standardisere nøgletal for bæredygtighed.
Om Seesafe ApS
I alt vores arbejde tænker vi grønt og bæredygtigt. Det gælder fra indkøb til færdig installation hos kunden. Vi har fortsat meget at lære og blive bedre til i vores arbejde med bæredygtighed. SeeSafe stræber efter at være førende indenfor vores branche i den grønne omstilling. Vores mål er at bidrage positivt til den bæredygtige omstilling. Vi er der ikke endnu. Med vores første bæredygtighedsrapportering har SeeSafe sat ekstra fokus på den grønne omstilling og har fået nogle mål at arbejde med.
I vores arbejde med med bæredygtighed og grøn omstilling har vi bl.a. fået god hjælp og sparring fra vores dygtige samarbejdspartnere og ESG-konsulent i Jyske Bank og i Teknologisk Institut. Sammen med Teknologisk Institut har SeeSafe været igennem et værdifuldt forløb med "Strategisk udvikling & bæredygtig vækst".
SeeSafe bæredygtighedsstrategi - hvorfor arbejde med bæredygtighed ?
Fremtiden stiller store krav til ESG og til ESG data. Virksomheder står over for stigende krav om at kunne dokumentere et grønt fodaftryk fra kunder, samarbejdspartnere og myndigheder. SeeSafe er imidlertid endnu ikke direkte omfattet af ESG rapportering, da SeeSafe er en såkaldt regnskabsklasse B virksomhed. Vi vil være på forkant og har derfor udarbejdet bæredygtighedsrapportering. Rapportering følger vores finansielle regnskabsår, som er fra 1/5 til 30/4.
Vi har valgt at anvende rapporteringsværktøjet Valified bl.a. fordi det er anbefalet af vores arbejdsgiverorganisation TEKNIQ. Valified er en digital platform, der gør det nemmere og enklere at skaffe data samt måle, rapportere og arbejde struktureret med at dokumentere vores arbejde med den grønne omstilling.
SeeSafe CO2 aftrykt og klimabelastning
Vores CO2 beregningerne er baseret på Erhvervsstyrelsens Klimaberegner, og overholder dermed den internationalt anerkendte standard for opgørelse af klimaaftryk jf. GreenHouse Gas Protocol (GHG-protocol).
CO2e Scope 1
70,2
ton
2022/2023
CO2e Scope 2
2,24
ton
2022/2023
CO2eScope 1 - Transport
Vi har kunder i hele Danmark, Skadinavien og det meste af Europa. Vores teknikere dækker hele Danmark. I Skandinavien og øvrige Europa anvender vi i høj grad samarbejdsparterne til installation og serviceopgaver. Nogle serviceopgaver kan klares remote, men til langt de fleste opgaver, skal vores tekniker være fysik hos kunden. Vi har derfor relativt stort kørselsbehov til vores mange kunder og brændstof udgør størstedelen af vores energiforbrug. Vi planlægger altid vores teknikerbesøg, så vi optimerer kørslen bedst muligt. Vores 13 firmabiler kører på diesel. Vi vil gerne erstatte dem med elbiler. Aktuelt er rækkevidden for elbiler dog ikke tilstrækkelig til vores kørselsbehov. Vi udskifter løbende vores bilpark for at få mere miljørigtige biler. Derudover laver vi rotation af vore biler, sådan at biler der kører længst, er dem der har den mindste udledning.
SeeSafe søsterselskab, SeeSafeIT, har et mindre kørselsbehov og kører med færre materialer/mindre vægt end SeeSafe's biler. I SeeSafeIT har vi derfor udskiftet dieselbilen til en elbil.
Vores fokuspunkter er at mindske vores brændstofforbrug ved at blive bedre til at planlægge teknikernes besøg hos kunderne efter kortest kørsel. Vi anvender et effektiv GPS værktøj til dette.
Diesel
26.057
liter
2022/2023
CO2e Scope 1
70,2
ton
2022/2023
CO2e Scope 2 - Elektricitetsforbrug samt naturgasforbrug
Elektricitetsforbrug
67.116
MJ
2022/2023
Naturgasforbrug
2.639
m³
2022/2023
CO2e Scope 2
CO2e Scope 2
2,24
ton
2022/2023
Affaldshåndtering
Vi sorterer vores affald i småt/stort brændbart, pap samt elektronikaffald.
Småt/stort brændbart
Småt/stort brændbart køres til forbrænding.
Pap
Pap genanvendes.
Elektronik
Mest muligt elektronik genanvendes.
Vores mål er at blive endnu bedre til affaldshåndtering, minimere affald og genbrug det, der kan genbruges.
Miljø, energi og ressourcer
Energiforbrug
455.820
MJ
2022/2023
Vandforbrug
115
m³
2022/2023
Forbrug af vedvarende energi
Årets læreplads og eletrikerlærlinge
Efter endt uddannelse er vores lærlinge blevet tilbudt job i SeeSafe, hvilket de har takket "ja" til. Det ser vi også som en blåstempling af vores indsats med at uddanne lærlinge.
Kvindelige ansatte
Kvindelige fuldtidsansatte
11,5
%
2022/2023
Kvinder i øvre ledelseslag
0,00
%
2023/2024
Vores medarbejdere
Vores gode medarbejdertrivsel resulterer og i et lavt sygefravær og lav medarbejderomsætning. Vores sygefravær er på 4,80 dage pr. medarbejder, hvilket er meget lavt både for branchen og generelt. Det er vi meget tilfredse med. Vores medarbejderomsætning er også lav, og opsigelser er kommet som følge af, at en ansat er flyttet til anden geografi.
Grundet SeeSafe vækst har vi rekrutteret en del nyt personale. Vi får mange kvalificerede ansøgere til vores opslåede stillinger, og vi har fået nye dygtige kollegaer ombord i SeeSafe. Alle nye medarbejdere gennemgår et struktureret onboarding forløb med løbende opfølgning de første 6 måneder.
Fuldtidsansatte
17,2
2023/2024
Sygefravær
4,80
Dage/FTE
2022/2023
Medarbejderomsætning
Ansvarlig ledelse
Mænd i bestyrelsen
3
2022/2023
Kvinder i bestyrelsen
0
2022/2023
Tilstedeværelse på bestyrelsesmøder
Take back koncept
SeeSafe har derfor udviklet et bæredygtigt koncept med fokus på minimal klimabelastning. Vi kalder det "Take back koncept". Take back konceptet rummer to elementer:
- SeeSafe tilbyder altid at tage kunders udtjente udstyr retur og bortskaffe det i korrekte affaldsfraktioner, herunder elektronik affald.
- SeeSafe tilbyder at lease udstyr til vores kunder i en 3 årig periode. Ved periodens udløb kan SeeSafe tage udstyr retur, rådgive kunden om nyt udstyr og klimaaftrykket i det nye udstyr ift. det nuværende eller forlænge aftalen, hvis der ikke er nye teknologiske eller klimamæssige forhold, der taler for en udskiftning.
FN's Verdensmål
I SeeSafe arbejder vi med "Sundhed og trivsel", men i en anden kontekst end Verdensmål 3 om "Sundhed og Trivsel", da det handler om "mindske mødredødelighed og dødelighed blandt nyfødte og børn, sætte en stopper for epidemier og øge forebyggelsen af sygdomme samt det generelle sundhedsniveau". Vi er naturligvis et helt andet sted. Vi arbejder med Sundhed og Trivsel blandt vores medarbejdere bl.a. ved altid at have hjælpemidler til installationsarbejdet og en sund forkostordning.
Det samme gælder for Verdensmål 4, som "handler om at sikre både drenge og piger adgang til gratis grundskole uanset forældrenes indkomst niveau og sikre lige adgangs til højere uddannelse samt information helt generelt." Vi tager ansvar for at uddanne elever og efteruddanne vores personale, så vi altid er opdateret med nye kompetencer og certificeringer.
FN's Verdensmål 16 handler om at støtte fredelige og inkluderede samfund, give alle adgang til retssikkerhed og opbygge effektive, ansvarlige og inddragende institutioner på alle niveauer.
SeeSafe's løsninger kan være med til at sikre fredelige samfund og bidrage til retssikkerhed. Overvågning, overvågningskamera, tyverisikring mv. er blevet en del af hverdagen i Danmark og mange vestlige lande. Overvågning kan være med til at opklare kriminelle handleringer og sikre vigtigt bevismateriale i retssalen. SeeSafe har flere gange for vores kunder været med til at udlevere bevismateriale til myndigheder.
Appendiks
Bemærkninger til rapporten
Rapporten verificeres ikke af en uafhængig tredjepart. Selvom vi har bestræbt os på at sikre, at indholdet af rapporten er retvisende, garanteres der ikke for nøjagtigheden og/eller fuldstændigheden heraf, og vi fraskriver os derfor ansvar for enhver skade eller tab, som måtte opstå som følge af dispositioner foretaget på baggrund af rapporten.