Bæredygtighedsrapport 2023
Hos Poul Sejr Nielsen forpligter vi os til at fremme bæredygtighed i alle aspekter af vores virksomhed. Gennem rådgivning, installation og service af energieffektive tekniske løsninger hjælper vi vores kunder med at reducere deres klimaaftryk og CO2-udledning. Vi arbejder dedikeret med energioptimering og totaløkonomi, i tråd med FN's verdensmål og følger ISO 14001-principperne for at sikre et sundt og bæredygtigt miljø.
Vi er i gang med at udføre en dobbelt væsentlighedsanalyse for at identificere og afklare de kritiske faktorer indenfor bæredygtighed. Denne analyse vil hjælpe os med at fastlægge vores fokuspunkter og ambitioner, som fremover vil være den vigtigste drivkraft i vores miljø- og klimaindsats. Vi har en dedikeret bæredygtighedsansvarlig som hjælper med at optimere og finde de rette bæredygtigeløsninger.
Vi arbejder strategisk med at reducere vores CO2-udledning, og reduktionsmålene er centrale, når vi træffer beslutninger og foretager investeringer. En betydelig del af vores miljø- og klimainitiativer er knyttet til vores egne energiudledninger indenfor scope 1 og 2. Vi vil dog også fokusere på at implementere flere initiativer indenfor scope 3, hvor vi i samarbejde med vores værdikæde kan forbedre vores klimaregnskab. Disse tiltag vil være blandt vores vigtigste prioriteter i de kommende år.
---
FSR's ESG-hoved- og nøgletalsoversigt er anbefalet af Finansforeningen/CFA Society Denmark, FSR – Danske Revisorer og Nasdaq Copenhagen. Hensigten er at harmonisere og standardisere nøgletal for bæredygtighed.
FNs Verdensmål er er vedtaget af FN og skal frem til 2030 sætte kurs mod en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og planeten.
Poul Sejr Nielsens arbejde med
FN's Verdensmål
FN's Verdensmål
Derudover arbejder vi tæt sammen med leverandører, kunder og andre interessenter for at fremme bæredygtige praksisser på tværs af vores værdikæde og støtte FNs verdensmål gennem fælles initiativer og projekter.

Kvalitetsuddannelse
Vi skal sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse og fremme alles muligheder for livslang læring

Bæredygtig Energi
Vi skal sikre, at alle har adgang til pålidelig, bæredygtig og moderne energi til en overkommelig pris

Ansvarligt Forbrug og Produktion
Vi skal sikre bæredygtigt forbrug og produktion
1. Om Poul Sejr Nielsen
Med over 200 medarbejdere og en flåde på 140 servicebiler kan Poul Sejr Nielsen dække hele Sjælland og tilbyder døgnvagt, hvilket giver kunderne tryghed og kontinuitet i servicen. Vi kombinerer solide håndværkstraditioner med moderne løsninger, hvilket gør os til en betroet partner i både små og store tekniske projekter.
Poul Sejr Nielsen startede som ren VVS-virksomhed i 1956, hvorefter en overtagelse af de nuværende virksomhedsejere Michael Madsen og Peter Bentsen i 2011 bragte EL-installatør Mikkel Gulbæk med ombord, og Poul Sejr Nielsen EL blev etableret.
Poul Sejr Nielsen består af fire afdelinger:
- Poul Sejr Nielsen VVS-Entreprise
- Poul Sejr Nielsen VVS-Service
- Poul Sejr Nielsen EL
- Poul Sejr Nielsen Tag & Facade

1.1 Løsninger og kunder
- Erhverv
- Industri
- Offentlige institutioner
- Private kunder
- Foreninger
Det gør vi bl.a. ved:
- Renovering af varmecentraler
- Skift ældre belysning til LED
- Udskiftning af gamle radiatorventiler og brugsvandscirkulationspumper
- Udskiftning af gamle armaturer, toiletter og vandcirkulationspumper
- Installere automatisk tænd/sluk funktion. (der kan eksempelvis installeres en timer på cirkulationspumper, så den stopper, når cirkulation er overflødigt)
- Installerer varmepumper
- Solcelleanlæg med batteripakker
- Konvertering af olie/gasfyr til fjernvarme


2. Miljøpåvirkning
Vi vil fremadrettet bruge vores CO₂-udledning som en central måleparameter i vores arbejde for miljø og klima. Vores strategi fokuserer på en målrettet reduktion af CO₂-niveauet, og det vil være en prioritet i beslutningsprocessen og ved fremtidige investeringer. Da en væsentlig del af vores klimaindsats knytter sig til vores egen energiudledning under scope 1 og 2, vil vi sikre optimering og energieffektivitet i vores drift og transport.
CO2 beregningerne er baseret på Erhvervsstyrelsens Klimaberegner, og overholder dermed den internationalt anerkendte standard for opgørelse af klimaaftryk jf. GreenHouse Gas Protocol (GHG-protocol).
Transport fylder mest
Valg af materialer med lavt CO2-aftryk
Prioritering af miljømærkede materialer
CO2e Scope 1
615
ton
2023
CO2e Scope 2
40,3
ton
2023

Andel af genanvendeligt affald
31,5
%
2023
Mængde affald genereret
55,5
ton
2023
2.1 Affald og genanvendelse
Vi er langt fra i mål, men I løbet af 2024 vil vi have opsat kildesortering op på alle matrikler.
Vi indarbejder principperne om cirkulær økonomi i alle vores aktiviteter. Alt produktionsoverskud genanvendes på en bæredygtig måde, hvis det er muligt. Eksempelvis bliver kabelstumper, LED-spots, stikkontakter mv. opbevaret og genbrugt til uddannelsesformål for vores lærlinge eller til at fremme de tekniske fag ved arrangementer, vi sponsorerer, som f.eks. børnefestivalen Hop & Rock.
Derudover donerer vi alt produktionsoverskud, hvis det er forsvarligt, til tekniske skoler, hvor kommende teknikere uddannes.
Takeback med Grundfos
Vi har et tæt samarbejde med Grundfos, hvor vi løbende indsamler og returnerer udtjente pumper til Grundfos. Med returneringen af pumperne sikres det at Grundfos genanvende op til 98% af pumpen til nye pumper. I løbet af samarbejdet har vi returneret over 1,5 ton pumper.
Refurbished toiletter med fornyet garanti
Vi arbejder også på et samarbejde med bl.a. Jensen Genbrug og IFÖ, hvor vi indsamler gamle toiletter og leverer dem til deres værksted i Lynge. Herfra udskifter deres teknikere de defekte dele, rengører toilettet, hvorefter vi sælger det med fornyet garanti.
Genbrug af pap
Vi har, i dag, en proces, hvor overskydende pap i forbindelse med vores arbejde bliver leveret til vores online webshop, Profilsalg.dk. Profilsalg.dk genanvender pap som emballage til deres produkter. Hvis pappet ikke kan genanvendes, har vi en aftale med en miljøhåndteringsvirksomhed, der opkøber pappet og genanvender det til andre formål. På den måde sikrer vi, at der ikke opstår spild.
Dybdegående granskning mindsker spild
Alle projekter gennemgår en grundig granskning og vurderes flere gange før projektstart. Dette indebærer sikring af certifikater, miljømærker, EPD’er, test og prøver, genanvendelighed og risikovurdering. Resultatet er et fuldt overblik over, hvilke materialer der skal bruges og i hvilke mængder, hvilket reducerer sandsynligheden for spild.
2.2 Initiativer der virker
overordnede tiltag på virksomhedsniveau:
Reduceret papirforbrug
Digitalisering af sagssystemer har reduceret vores papirforbrug med 80%.
Grøn energi
Vi har konverteret hovedparten af vores varmekilder til fjernvarme og anvender solceller til elforbrug.
Vores lejede matrikel i Næstved benytter oliefyr, og vi afventer ejer at få det skiftet til fjernvarme.
Sortering
Vi har implementeret materialesortering for genanvendelse på byggepladser. På Klintehøj Vænge - en bygning vi ejer, oplever vi udfordringer med plads til containere, på blokken 19 og 23 afventer vi udlejer på opstilling af sorteringsmuligheder.
Lav eller nulemissions køretøjer
Vores vognpark består pt. af 10% el-biler og ca. 20% lavemissionskøretøjer. Inden 2030 har vi 100% el-biler.
Grøn kørsel
En stor del af vores montører har deltaget og gennemført FDMs 'kør grønt' kursus.
Cirkulær økonomi
Alt produktionsoverskud genanvendes til uddannelse, læringsarrangementer eller doneres til tekniske skoler i Danmark og internationalt.
Fastlagte mål for at undgå materialespild
Højst 20% i 2026 og 10% i 2028.
Fra projekt til service
Overskudsvarer fra projekter genanvendes i servicearbejde med fornyet garanti
Bæredygtighedsuddannelse
I vores interne PSNakademi for fokus på bæredygtige praksisser og
teknikker.
Batteridrevet værktøj
100 % af vores værktøj er batteridrevet.
Brug af el-biler og samkørsel blandt personalet
Vi reducerer CO2-udledningen gennem en struktureret samkørselsordning. Ruter og opsamlingspunkter planlægges effektivt efter medarbejdernes bopæl og arbejdstider, hvilket mindsker emissioner og trafikbelastning. På byggepladser anvender vi ofte el-løbe-hjul og el-ladcykler til transport af mandskab og lette materialer.
Forrang til projektpersonale, der bor i nærområdet
Til vores projekter sammensætter vores organisation med en klar prioritering af medarbejdere, der bor i nærområdet. Dette reducerer transportafstande og mindsker vores samlede CO2-udledning.
Defekt værktøj
Vores lagermedarbejder skiller alt værktøj ad så dele, der kan genbruges bliver anvendt igen. Resten leveres på omlasteren.
Vi har et tæt samarbejde med værktøjsleverandøren Hilti, der også modtager defekt værktøj. 97% af værktøjet kan genbruges.


Energiforbrug
9.752.178
MJ
2023
Vandforbrug
252
m³
2023
Forbrug af vedvarende energi
2.3 Energi, miljø og klima
Som en aktiv aktør i udbredelsen af bæredygtige løsninger og services er vi naturligvis opmærksomme på miljøbelastningen fra vores aktiviteter. På hovedkontoret i Birkerød har vi derfor installeret solceller med tilhørende batteri, ligesom alle lyskilder er udskiftet til LED. Vi arbejder på at få opsat solceller på den sidste del af matriklen, hvortil vi vil koble et energiopsamlingssystem på for at få det komplette overblik over den producerede el. Det forventes klar i 2024.
Derudover har vi konverteret alle varmekilder fra gas og olie til fjernvarme, på den ejendom vi ejer, ligesom vi presser på for at udlejer af vores lejede bygning i Næstved konverterer fra olie til fjernvarme.
Fokus på materialeleveringer
At minimere antallet af kørsler til grossisten er et stort fokusområde for os og vi tilskynder overfor vores montører at planlægge arbejdet og få leveret de nødvendige materialer enten hos kunden eller på egen adresse. Det giver en langt bedre oplevelse for kunden at arbejdet er planlagt og der ikke er behov for at køre til grossisten under arbejdets udførelse. Det sparer også CO2 at minimere grossistbesøgene. Har montørene brug for materialer undervejs benytter de straksleveringer fra grossister, der kan levere på en bæredygtig måde.
I 2023 havde vi 2.249 afhentere hos grossisterne.
Forbrug på byggepladsen
På vores byggepladser registrerer vi vores el- og vandforbrug. Løbende igangsætter vi tiltag, som er med til at reducere forbruget. Vi har indledt et samarbejde med CG Jensen om at bruge "Den Grønne Top", hvor vi kombinerer en vindturbine og solceller. Med denne innovative løsning vil vi generere op imod 12.000 kW årligt, hvilket bidrager væsentligt til vores energiforbrug og reducerer afhængigheden af fossile brændstoffer. Ved at udnytte både vind- og solenergi sikrer vi en stabil og vedvarende energiforsyning. Solcellerne vil også bidrage til at oplade vores elbiler.
Digitalisering
Ved at digitalisere vores besigtigelser hos privatforbrugeren samt screeninger af installationer, sparer vi unødig kørsel og brændstof. Interne møder bestræbes på at holdes virtuelt, så vi undgår unødig kørsel.
Bestilling af materialer mv. er ligeledes digitaliseret, hvor vi benytter digitale tjenester, hvor vi foruden CO2 udledning også kan vurdere pris og tilgængelighed. Det gør det nemt og bekvemt for vores medarbejdere at få bestilt de rette materialer.
I 2023 lå andelen af digitale ordre på 22%. Vores målsætning er 60%.
3. SOCIALE FORHOLD
Vi ser det som vores pligt at videreføre håndværkstraditioner og tekniske kompetencer til næste generation, og vi tilbyder derfor et struktureret lærlingeprogram samt et udvidet uddannelsesforløb gennem Poul Sejr Nielsen Akademiet.


Antal lærlinge og elever i virksomheden
35,0
2023
Antal timer i gennemsnit over året hvor medarbejdere modtager efteruddannelse
2.042
2023
3.1 Lærlinge- og uddannelsesansvaret
Uddannelse af lærlinge og medarbejdere er helt essentiel for os og branchen på kort og lang sigt, og vi vil gerne gå forrest i den personlige bæredygtighed – til gavn for både den enkelte, virksomheden og branchen som helhed.
HR, Uddannelse og lærlingeansvarlige Annemette Ottesen udtaler;
"Vi har et mål om at tilføre vores brancher kompetencer og engageret arbejdskraft, så vi altid kan leve op til de krav, der bliver stillet fra lovgivernes side, fra vores kunder og fra vores medarbejdere. Det kræver en kontinuerlig investering – ikke bare i vores lærlinge – men i vores medarbejdere på tværs af hele virksomheden. Det er simpelt hen en del af vores personalepolitik. Sidst men ikke mindst er vi hele tiden i tæt dialog med vores brancheorganisation og erhvervsskolerne for sikre, at der løbende uddannes lærlinge med et højt kompetenceniveau".
Vi har en fast ambition om at andelen af lærlinge i forhold til antal fuldtidsansatte altid skal ligge på omkring 20-30%.
I 2023 lå andelen på 18%, hvilket ikke var tilfredsstillende.
Til at varetage den faglige oplæring af lærlingene, mens de er i virksomheden under uddannelse tilknytter vi læresvende. En læresvend er en mentor, der har været igennem et pædagogisk uddannelsesforløb. Det er læresvenden, som sørger for, at lærlingene er på rette spor og som har ansvaret for, at de får afprøvet og lært deres fag i praksis.
3.2 Medarbejdere og sociale forhold
Ordentlige forhold hos Poul Sejr Nielsen
Vedligeholdelse af Kompetencer
Opkvalificering – Både Fagligt og Personligt
Trivsel
Fuldtidsansatte
229
2023
Sygefravær
8,00
8.0t-Dage/FTE
2023
Antal arbejdsulykker
12,0
2023
Antal arbejdsulykker i procent af antal medarbejdere
5,00
%
2023
3.3 Samfundsengagement
I 2023 støttede vi bl.a.:
- Fredensborg Boldklub og Idrætsforening
- Hillerød Fodbold
- Fredensborg Golf klub
- ABC Cykling
- Hjerterytterne
- Life Changes
- Kræftens Bekæmpelse
- ADHD-foreningen
- Julemærkemarchen

3.4 Diversitet
I løbet af 2023 har vi haft to kvindelige VVS’ere ansat – en lærling og en svend – og vi ser frem til at udvide diversiteten yderligere i fremtiden.
Fuldtidsansatte
229
2023
Kvindelige fuldtidsansatte
4,80
%
2023
Kvinder i øvre ledelseslag
11,1
%
2023
Kvinder i bestyrelsen
0
2023

Lønforskel mellem køn
1,66
Mænd : Kvinder
2023
Tilstedeværelse på bestyrelsesmøder
4. LEDELSE
Respekt
Vi møder hinanden med respekt for både mennesker og fag. Vi anerkender værdien af hinandens bidrag og bygger stærke relationer gennem gensidig tillid og forståelse.
Ordentlighed
Vi holder, hvad vi lover, og leverer opgaver til aftalt tid og kvalitet. Ordentlighed er fundamentet i alt, hvad vi gør, og vi sikrer, at vores arbejde altid lever op til vores høje standarder.
Samarbejde
Vi arbejder sammen på tværs af organisation og faggrænser for at finde de bedste løsninger. Sammen skaber vi et stærkt team, der gør det komplekse enkelt og det vanskelige muligt.
Professionalisme
Vi agerer med faglig stolthed og integritet over for vores kunder og samarbejdspartnere. Vores professionelle tilgang sikrer, at vi skaber værdi i alt, hvad vi gør.
Kvalitet i handling
Hos Poul Sejr Nielsen er kvalitet ikke kun noget, vi taler om – det er noget, vi udfører. Vi leverer holdbare og bæredygtige løsninger, som vi står inde for, og som vores kunder kan stole på.
En Kultur af Respekt og Professionalisme
Flad Struktur og Åben Dør
Et Familielignende Fællesskab
Sociale Arrangementer og Arbejdsglæde
Klare holdninger til ansvarlige indkøb og fair konkurrence
Appendiks
Bemærkninger til rapporten
Rapporten verificeres ikke af en uafhængig tredjepart. Selvom vi har bestræbt os på at sikre, at indholdet af rapporten er retvisende, garanteres der ikke for nøjagtigheden og/eller fuldstændigheden heraf, og vi fraskriver os derfor ansvar for enhver skade eller tab, som måtte opstå som følge af dispositioner foretaget på baggrund af rapporten.