ImpactReport™

Kruso A/S

CVR DK25524365

22.10.2024

Basis bæredygtighedsrapport

Baseret på FSRs ESG hoved- og nøgletal samt FNs Verdensmål

I denne rapport, følger vi FSR's ESG-hoved- og nøgletalsoversigt, som er anbefalet af Finansforeningen/CFA Society Denmark, FSR – Danske Revisorer og Nasdaq Copenhagen. Hensigten er at harmonisere og standardisere nøgletalfor bæredygtighed.

Rapporten viser status for vores arbejde med bæredygtighed med fokus på et udvalg af FN's verdensmål. Formålet med verdensmålene er at sætte kursen for en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og planeten frem mod 2030.

En besked fra ledelsen

I løbet af de seneste år er Kruso A/S begyndt på en dedikeret rejse mod bæredygtighed med fokus på at nedsætte vores klimaaftryk og styrke trivslen for vores medarbejdere og samfundet omkring os. 
 
Tech-branchen står i dag for omkring 2-3% af den samlede globale CO2-udledning, og forventningen er, at procentsatsen vil vokse i de kommende år. Vi mener, at vi som it-virksomhed har et ansvar for at være med til at vende udviklingen og sikre, at teknologien bliver en fordel for den grønne omstilling snarere end en ulempe. 

Som CEO for Kruso A/S er det min højeste prioritet at sikre, at vi ikke kun excellerer i vores branche, men også bidrager positivt til den grønne omstilling og et socialt bæredygtigt samfund. Jeg ser den grønne omstilling som en bunden opgave, men også som et kreativt benspænd, der potentielt set kan være med til at skabe grobund for digital innovation. Teknologi skal være med til at løse mange af de globale udfordringer i de kommende år, og det kommer ikke til at ske af sig selv. 
 
Derfor er jeg også glad for at kunne præsentere vores første ESG-rapport. Med rapporten ønsker vi at etablere et solidt grundlag for at måle og sammenligne vores fremskridt i de kommende år.

God læselyst!

Lars Ørum Andersen
CEO

FN's Verdensmål

I Kruso A/S har vi valgt at fokusere på FN's Verdensmål 3, 4, 5, 12 og 13. 
De 5 verdensmål repræsenterer centrale områder, hvor Kruso A/S har bedst mulighed for at gøre en positiv forskel og skabe en bæredygtig forandring.
  • Verdensmål 3 omhandler sundhed og trivsel, hvilket er afgørende for vores medarbejdere, kunder og samfundets generelle velfærd.
  • Verdensmål 4 drejer sig om kvalitetsuddannelse, hvilket er afgørende for at udvikle færdigheder og muligheder for en bedre fremtid.
  • Verdensmål 5 handler om ligestilling mellem kønnene og styrkelse af kvinders og pigers rettigheder, hvilket er en grundlæggende værdi for en retfærdig og inkluderende verden.
  • Verdensmål 12 fokuserer på ansvarligt forbrug og produktion, hvilket er afgørende for at minimere vores miljøpåvirkning og fremme bæredygtige forretningspraksisser.
  • Verdensmål 13 omhandler klimaindsats, hvilket er essentielt for at bekæmpe klimaforandringer og bevare vores planet for fremtidige generationer.
Ved at adressere disse verdensmål i vores ESG-rapport, engagerer vi os i at skabe en positiv indvirkning på sundhed, uddannelse, ligestilling, miljømæssig bæredygtighed og klimaaktion. Disse mål udgør fundamentet for vores ESG-strategi og vores bidrag til en mere retfærdig, bæredygtig og inkluderende verden.

Sundhed og Trivsel

Vi skal sikre et sundt liv for alle og fremme trivsel for alle aldersgrupper

Kvalitetsuddannelse

Vi skal sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse og fremme alles muligheder for livslang læring

Ligestilling Mellem Kønnene

Vi skal opnå ligestilling mellem kønnene og styrke kvinders og pigers rettigheder og muligheder

Ansvarligt Forbrug og Produktion

Vi skal sikre bæredygtigt forbrug og produktion

Klimaindsats

Vi skal handle hurtigt for at bekæmpe klimaforandringer og deres konsekvenser

FN's Verdensmål 3
- Sundhed og Trivsel

Hos Kruso A/S betragter vi prioritering af trivsel og sundhed som vejen til en bæredygtig virksomhedsdrift og et bæredygtigt arbejdsliv. For os er denne prioritering et resultat af, at vi tænker langsigtet og ser stor værdi i at være en arbejdsplads, hvor medarbejdere har lyst til at være i lang tid. Men det er også et spørgsmål om, at vi mener, at vi har en etisk forpligtelse til at støtte FN's Verdensmål og bidrage til en bedre og sundere verden.
Når vores medarbejdere trives, er de bedre i stand til at skabe innovative løsninger og levere høj kvalitet i vores projekter. Hertil kommer, at vi ser work-life balance som et vigtigt aspekt af trivsel. Det bidrager til lavere stressniveauer og bedre mentalt velvære, hvilket igen fører til øget arbejdsglæde og motivation.
Hos Kruso A/S støtter vi desuden op om vores medarbejderes fysiske sundhed med bla. motionstilbud, mentale sundhedsressourcer og en sund kantineordning. 

I de kommende afsnit kan du læse om de konkrete initiativer, som vi har prioriteret på sundheds- og trivselsområdet. 
Sundhedsforsikring
Vores sundhedsforsikring igennem Tryg sikrer, at vores medarbejdere har adgang til den nødvendige lægehjælp og behandling, når de har brug for det. Denne form for forsikring giver ikke kun økonomisk dækning for medicinske udgifter, men understøtter også vores medarbejderes generelle velvære og trivsel.

Gennem en sundhedsforsikring tilbyder vi vores medarbejdere hurtig adgang til specialister og behandlinger. Vi betragter vores sundhedsforsikring som en måde at drage omsorg for vores medarbejderes velfærd og trivsel. Med sundhedsforsikringen kan vores medarbejdere føle sig trygge ved at vide, at de og deres familier er dækket, hvis de skulle stå overfor medicinske nødsituationer eller uforudsete sundhedsproblemer.

Vi tror desuden på, at en sundhedsforsikring kan være en afgørende konkurrencefordel i rekrutteringsprocesser og dermed hjælpe os med at tiltrække og fastholde talentfulde medarbejdere i et konkurrencepræget arbejdsmarked. Derfor er tilvalget af sundhedsforsikringen et naturligt valg, som gavner både forretning og medarbejdere. 
Pension
Den gennemsnitlige alder i Kruso A/S er 38 år, og derfor sker der ofte markante begivenheder i vores medarbejderes liv, som bør afspejles i tilpasninger af pensionen.  
 
Når vores medarbejdere får børn, bliver gift eller køber bolig ændres det økonomiske ansvar og de økonomiske prioriteringer markant på ganske kort tid. 
Livsændringer som disse kræver en gennemgang af forsikringsbehovene, herunder livsforsikring og sygeforsikring. I Kruso A/S inviteres vores medarbejdere til et årligt pensionseftersyn igenem Velliv. I 2023 blev der afholdt 39  fysiske møder og 15 online møder med pensionsrådivere gennem Velliv. 
Velliv´s tal viser, at 83 % af Kruso A/S´s medarbejdere har en dækning som svarer til deres anbefaling. 
 
Kruso A/S indbetaler 8 % til de ansattes pension, og de ansatte skal som minimum selv indbetale 4 %.
I 2023 udgjorde de gennemsnitlige indbetalinger 14,1 % af den gennemsnitlige pensionsgivende løn, det vil sige at 2,1 % er frivillige indbetalinger.
Whistleblower
Hos Kruso A/S værdsætter vi åbenhed og et ansvarligt arbejdsmiljø. I 2023 oprettede vi en whistleblower ordning. Vores whistleblower-ordning er designet til at tillade både interne og eksterne personer at rapportere eventuelle bekymringer. 
En kvindelig og en mandlig ansat som ikke er en del af ledelsen har fået ansvaret for at håndtere indkomne beretninger. 

Hvis en person observerer noget, der vækker tvivl om Kruso A/S´ etiske standarder eller praksisser, opfordrer vi til, at de benytter whistleblower-kanalen. Rapporter kan indsendes anonymt, hvis ønsket.
Sager sendes automatisk til vores 2 whistleblower-officerer, som behandler dem fortroligt og i overensstemmelse med gældende regler og retningslinjer.  

Work-Life-Balance

I Kruso A/S prioriterer vi Work-Life-Balance. Vi tilbyder bl.a. medarbejderne fleksibilitet gennem muligheden for hjemmearbejde og fleksibel arbejdstid. Vi opfordrer vores medarbejdere til at arbejde fra kontoret minimum 3 dage om ugen og helst i tidsrummet 9.00 til 15.00. Vi sætter stor pris på, at de ansatte prioriterer at arbejde fra et af vores kontorer, for selvom der er fordele ved hjemmearbejde, så ønsker vi at være en arbejdsplads med en stærk holdånd og en høj grad af videndeling - og der er fysisk tilstedeværelse på vores kontorer afgørende. 

- Vi oplever, at hjemmearbejde giver medarbejderne mulighed for at skabe et mere fleksibelt arbejdsliv og herigennem en bedre balance mellem arbejde og privatliv, hvilket i sidste ende resulterer i gladere og mere tilfredse medarbejdere. 

- Vi oplever, at visse opgaver løses bedre i hjemmet, hvor det kan være lettere at fjerne distraktioner og forstyrrelser, som kan være på et kontor. Det kan øge produktiviteten, da medarbejderne har mulighed for at arbejde i et miljø, der passer bedst til deres arbejdsstil og præferencer. Samtidig giver det medarbejdere autonomi over deres arbejdsliv. 
 
- Vi ser muligheden for hjemmearbejde som en vigtig del af at sikre en socialt bæredygtig arbejdsplads, hvor medarbejdere på tværs af alder og livsomstændigheder kan trives på lang sigt. Grundlæggende ser vi stor værdi i at kunne beholde vores medarbejdere i mange år og vi ved, at mange af vores medarbejdere værdsætter muligheden for at kunne arbejde fleksibelt. Derfor ser vi det som en langsigtet investering, som kommer både vores medarbejdere og Kruso A/S til gode. 
 
- Til sidst er hjemmearbejde også med til at reducere Kruso A/S´s samlede CO2-aftryk ved at mindske behovet for daglig pendling. Som det fremgår i afsnittet om verdensmål nr. 13, kommer en stor del af vores CO2-udslip nemlig netop fra transport.  

I gennemsnit var vores medarbejdere på kontoret 3,30 arbejdsdage om ugen i 2023. Jf. en spørgeskemaundersøgelse, så ville vores ansatte i gennemsnit have ønsket at arbejde fra kontoret 3,27 dage om ugen, hvis de helt frit måtte bestemme antal dage på kontoret. 

Sygefravær og medarbejderomsætning

I Kruso A/S ønsker vi, at skabe et arbejdsmiljø, hvor vores medarbejdere trives. Vi arbejder aktivt på at nedbringe sygefraværet ved at iværksætte initiativer, som støtter vores medarbejdere i at have et sundt arbejdsliv med høj fleksibilitet og støtte til work-life balance.

Vi sørger altid for, at nærmeste leder følger op med den enkelte medarbejder i forbindelse med sygdom. Det er dog meget forskelligt fra sygdomsforløb til sygdomsforløb, hvordan det foregår i praksis. Der er stor forskel på hver enkelt medarbejder, og der er ligeledes stor forskel på at blive ramt af halsbetændelse vs. stress eller depression. Vi har derfor en individualiseret tilgang til, hvordan hvert sygdomsforløb skal håndteres. 
 
Når det kommer til forebyggelse, gør vi en stor indsats for at indrette vores arbejdsgange, således at vi aldrig giver incitament til overarbejde eller sætter vores medarbejdere i en situation, hvor de er hinandens konkurrenter. På den måde, søger vi for, at sikre et psykisk sundt arbejdsmiljø. 
Fx tilbyder vi en god grundløn og bruger ikke bonusser, da vi mener, at dette bedst sikrer, at vores medarbejdere har et holdfokus, snarere end et individfokus. Vi bruger også tidsregistrering som et værktøj til at sikre trivsel og hindre væsenlig overarbejde, det vil derfor hurtigt bliver opdaget og håndteret, hvis nogen sidder med alt for lange arbejdsdage. 
 
Vi oplever, at udviklerarbejdet kan byde på en række udfordringer, såsom usikkerhed om, hvor lang tid hver arbejdsopgave vil tage, imødekommelse af forventninger fra kunder og løbende support af kunder i forbindelse med pludseligt opståede problemer, som tager fokus fra udviklingsopgaver. Vi håndterer disse udfordringer ved bla. at have en klar arbejdsfordeling mellem, projektledere, udviklere og it-supportere, således at kommunikation mellem udviklere og kunder altid går gennem enten en projektleder, som håndterer langt det meste af kundekontakten, eller en it-support, som står for at løse de simpleste opgaver. På den måde sikrer vi, at vores udviklere kan fokusere mest muligt på deres kerneopgave og kun forstyrres af andre opgaver, hvis en projektleder eller it-supporter har vurderet, at det er relevant. 
Udviklere har månedlige 1:1’ere med nærmeste leder i stedet for en årlig medarbejderudviklingssamtale, da vi vurderer, at det er umuligt at se et helt år frem i tiden, når det netop kommer til denne jobfunktion.
Vi har desuden iværksat, hvad vi kalder caretaker-initiativet, som er en ordning, hvor en række seniorudviklere, som ikke er bange for at sige fra, 2 gange månedligt mødes med ledelsen for at udpege og tydeliggøre evt. problemer med processer så tidligt som muligt.

De seneste 3 år har vi tilbudt vores medarbejdere gratis influenza vaccine igennem ApoVac apotekterne. Vi understreger altid overfor vores medarbejdere, at det er frivilligt om de ønsker at tage i mod tilbuddet. Det plejer at være cirka 20 % af de ansatte der tager imod tilbuddet.

Antal gennemsnitlige sygefraværs dage pr. medarbejder faldt fra 13,3 dage i 2022 til 13 dage i 2023.  
Jf. beregninger fra Dansk Erhverv, så kostede sygefraværet Kruso A/S i 2023 
2 mio. kr. hvilket svarer til 38.170 kr. pr. medarbejder. Beregningerne viser endvidere, at hvis Kruso A/S investerede 100.000 kr. i at få sysgefraværet ned, så skal fraværet kun falde med 0,28 % for, at de 100.000 kr. er tjent hjem. Det ville betyde, at sygefraværet skulle falde fra nuværende 5,83 % til 5,55 %. 
Jf.. Dansk Erhverv, så er den gennemsnitlige sygdom i IT-branchen på 2,6 %, så vi er opmærksomme på, at vi fortsat er langt fra at være i mål på dette område. 
 
Medarbejderomsætningen steg i 2023 til 13,3 % fra tidligere 11,4 %. I alt opsagde 6 personer selv deres stilling. Ved udgangen af 2023 var Kruso A/S nødsaget til at opsige 6 medarbejdere grundet nedgang i arbejdsopgaver. To af disse medarbejdere havde kontraktudløb i 2023, mens de resterende fire havde kontraktudløb i starten af 2024, hvilket betyder, at deres fratrædelser først vil påvirke medarbejderomsætningen i 2024.

Sygefravær

13,0

Dage/FTE

2023

Medarbejderomsætning

13,3

%

2023

Sport ’n’ Charity 

Kruso A/S støtter Sport ’n’ Charity med en årlig donation på 5.000 kr. 

Hvert år gennemgår over 600 danske børn kræftbehandling, og selvom overlevelsesraten er høj, oplever mere end halvdelen af de overlevende børn senfølger og handicaps. Ved at støtte SPORT 'N' CHARITY bidrager vi til udviklingen af en online træningsportal og en træningstaske, som giver disse børn mulighed for at træne hvor som helst - derhjemme eller på hospitalet. Dette øger deres chancer for at komme tilbage til livet med mindre risiko for senfølger og handicaps.

Ved at støtte Sport ’n’ Charity, bidrager vi til at skabe en positiv indvirkning på samfundet og fremmer samtidig sundhed, fællesskab og sammenhold gennem sport. 

FN's Verdensmål 4
- Kvalitetsuddannelse

Hos Kruso A/S betragter vi uddannelse, kurser og certificeringer som afgørende af flere grunde:

Det er vigtigt, at vores medarbejdere har lyst og energi til at opsøge ny viden. Softwareudvikling og teknologilandskabet udvikler sig konstant, og det er derfor også en central del af vores eksistensgrundlag, at vores medarbejdere er opdateret med de seneste trends, værktøjer, teknologier, sikkerheder og testmetoder. Vi oplever, at det resulterer i højere produktivitet og kvalitet i arbejdet.
Vi betragter det som en god investering at prioritere økonomiske midler til uddannelse og lade vores medarbejdere bruge arbejdstimer på relevant opkvalificering. Vores medarbejdere er vores vigtigste ressource, og derfor er deres udvikling afgørende for, at Kruso A/S kan levere kvalitetsarbejde og sikre gode og vellykkede digitale projekter, som kommer samfundet til gavn. 
Desuden oplever vi, at uddannelse tiltrækker nye talenter, som ønsker en arbejdsplads, der tilbyder muligheder for personlig og faglig udvikling.
 
I 2023 har vi blandt andet haft medarbejdere, der har taget kurser indenfor Sitecore, Azure og Prince2, og det samlede antal uddannelsestimer er desuden steget markant i 2023: 

Uddannelsestimer pr. medarbejder i 2023:         103,24 timer
Uddannelsestimer pr. medarbejder i 2022:            72,15 timer

Elever, praktikanter og studentermedhjælpere

I Kruso A/S har det altid været en prioritet at ansætte elever, praktikanter og studentermedhjælpere. Ved at gøre dette, bidrager vi til uddannelsen af de nye generationer på arbejdsmarkedet. 

Vi har som virksomhed stor gavn af at praktikanter, elever og studentermedhjælpere kommer med nye perspektiver på arbejdet, og vi betragter os selv som værende afhængige af, at der fortsat bliver uddannet flere indenfor IT-branchen. Samtidig er vi af den overbevisning, at udviklerarbejde i høj grad er et håndværk, og at praktik derfor er et værdifuldt værktøj til at tilbyde udviklere under uddannelse konkret erfaring med, hvordan man skaber komplekse digitale løsninger
 
For at give vores praktikanter et godt praktikforløb, sørger vi bla. for, at hver praktikant er tilknyttet en senior, som fungerer som mentor, og at alle praktikanter (så vidt det er muligt) bliver sat på et rigtigt projekt med det samme. Det gør, at praktikanten som udgangspunkt får meningsfulde opgaver fra første dag og altid ved, hvem de skal spørge om hjælp, hvis der opstår problemer. 
Praktikanten og mentoren skal helst sidde i nærheden af hinanden fysisk, da vi har erfaret, at dette fungerer bedst ift. at sikre vidensdeling og læring. 

Derudover er vi i gang med at lave et introforløb for vores kommende udviklerpraktikanter, og vi planlægger også at begynde at lave slutevalueringer således, at vi løbende kan forbedre vores arbejde med praktikanter år for år. 
 
Elever
I løbet af 2023 har vi haft 2 elever tilknyttet kontoret i København. De har begge studeret "Data- og kommunikation, Datatekniker med speciale i programmering" . Tiilsammen har de været ansat i  17 måneder i 2023. De to elever tiltrådte begge i 2022.

Praktikanter
I løbet af 2023 har vi haft 7 praktikanter, som har været studerende indenfor marketing, UX design og softwareudvikling. Praktikperioderne har været for 3-5 måneder ad gangen.

Studentermedhjælper
I 2023 har vi haft 4 studentermedhjælpere. De 2 af dem har været ansat som officemanagere, en som ESG Consultant og den sidste som UX designer.
Løntilskud
I 2023 tog vi imod en person i løntilskud inden for UX design. Da perioden for løntilskuddet udløb, endte det ud med en fastansættelse.

Master
I 2023 startede en af vores ansatte på en Master i IT-ledelse på IT-Universitet i København.
Forløbet strækker sig over 2 år.  
Fokus er på teknologisk og organisatorisk ledelse og transformation i et dynamisk forretningsmiljø. Det skal  styrke både de faglige evner som digital strateg og ledelsesmæssige perspektiv i den ansattes nuværende rolle, samt udviklingsmuligheder både i og udenfor Kruso A/S.


Arbejdsmiljørepræsentanter
I 2023 gennemførte 4 personer arbejdsmiljøuddannelsen. Der var tale om 2 ansatte og 2 fra ledelsen, herunder 1 kvinde og 3 mænd. De 4 personer er efterfølgende blevet udnævnt arbejdsmiljørepræsentanter, hvor de er kontaktpersoner for de ansatte, når det gælder spørgsmål og bekymringer ift. arbejdsmiljøet. Derudover deltager de i arbejdspladsvurderinger og bidrager til at identificere eventuelle risici for arbejdsmiljøet.

FN's Verdensmål 5
- Ligestilling Mellem Kønnene


At prioritere ligestilling mellem kønnene i Kruso A/S er ikke blot et spørgsmål om retfærdighed, det er også en strategisk fordel.

Mangfoldighed i tankesæt: ligestilling mellem kønnene giver adgang til en bredere vifte af perspektiver og ideer. Det fører til mere kreative løsninger og bedre beslutningstagning, da forskellige synspunkter udfordrer og fremmer innovation.
Talentudvikling: Ved at skabe et miljø, hvor begge køn føler sig velkomne og respekterede, tiltrækker og fastholder Kruso A/S topkvalificerede medarbejdere fra begge køn. Dette øger mangfoldigheden i talentpuljen og giver mulighed for at udnytte det fulde potentiale hos alle ansatte.
Kundeperspektiv: er afgørende i webdesign, da kvinder oftest udgør halvdelen af forbrugergruppen. At vores teams inkluderer både mænd og kvinder, sikrer, at vores designs og brugeroplevelser appellerer bredt. Kvindelige forbrugere har unikke perspektiver, som vi skal imødekomme gennem inklusion i vores designproces, hvilket skaber mere relevante og engagerende hjemmesider.

Samlet set tror vi på, at prioriteringen af ligestilling mellem kønnene fører til en mere inkluderende, innovativ og succesrig organisation, som er bedre rustet til at tackle nutidens udfordringer og udnytte fremtidige muligheder.

Ligestilling

I Kruso A/S var der i gennemsnit 60 fuldtidsantte i 2023, hvoraf 23 % var kvinder. Det er et tal som vi gerne så højere, men som afspejler et generelt problem i branchen. Jf. Danmarks statisk, var kun hver 5. it uddannede i 2023 en kvinde. Og på 10 år har procentsatsen kun udviklet sig fra 19,2 % til 22,9 %.

Ligesom resten af branchen oplever vi udfordringer med at finde kvalificerede kandidater, og derfor er målet for vores rekruttering at tiltrække de bedst egnede personer - uanset køn. Vi arbejder løbende på at skabe en mere balanceret kønsfordeling, og har igangsat forskellige aktiviteter for at løse denne brancheudfordring. Hos Kruso A/S er størstedelen af projektlederne kvindelige medarbejdere. 

Hos Kruso A/S har vi valgt at give fuld løn til alle under barsel i op til 24 uger. Vi ser dette som et vigtigt ligestillingsinitiativ, som kan være med til at skabe grundlag for en moderne arbejdsdeling i vores medarbejderes familieliv. 
En dansk undersøgelse, som er blevet udgivet i American Economic Journal, viser, at danske mænd og kvinders indkomst udvikler sig næsten parallelt indtil fødslen af det første barn, hvorefter kvinder rammes negativt, mens mænds indkomst er upårvirket.  Vi betragter derfor vores store fokus på at skabe gode rammer for familieliv for begge køn, herunder med betalt barsel i 24 uger, som et vigtigt ligestillingstiltag. 

I 2023 blev der i Kruso A/S observeret en lønforskel mellem kønnene svarende til 0,90. Vi ønsker at understrege, at denne forskel ikke skyldes diskrimination, men snarere afspejler den strukturelle dynamik i vores arbejdsstyrke. Vi har en større andel mandlige ledere og mandlige specialister med længere anciennitet end vores kvindelige ansatte, hvilket kan forklare denne observation.

Kvindelige fuldtidsansatte

23,0

%

2023

Lønforskel mellem køn

0,90

Mænd : Kvinder

2023

Unicef - for alle verdens børn

Kruso A/S støtter UNICEF's skoleprojekt for både piger og drenge, fordi vi tror på, at uddannelse er nøglen til at skabe en mere retfærdig og bæredygtig verden. Ved at sikre adgang til uddannelse for både piger og drenge, giver vi dem lige muligheder for at udvikle deres færdigheder, realisere deres potentiale og bidrage positivt til samfundet.

Uddannelse af piger har særlig stor betydning, da det ikke blot styrker deres egen fremtid, men også har en positiv indvirkning på hele samfundet. Når piger får adgang til uddannelse, har de bedre muligheder for at bryde den onde cirkel af fattigdom, styrke deres helbred og reducere børnedødelighed. Derudover er uddannede piger mere tilbøjelige til at bidrage til økonomisk vækst og stabilitet i deres samfund.

Ved at støtte UNICEF's skoleprojekt for både piger og drenge, investerer vi ikke blot i enkeltpersoners fremtid, men også i en mere retfærdig og inkluderende verden, hvor alle har mulighed for at trives og bidrage til samfundet.

www.unicef.dk

FN's Verdensmål 12
-
Ansvarligt Forbrug og Produktion

Som virksomhed forpligter vi os til at minimere vores miljømæssige fodaftryk og fremme bæredygtige produktionsmetoder. Ved at adressere verdensmål nr. 12, forpligter vi os til at arbejde hen imod en mere effektiv ressourceudnyttelse, reducere affald og fremme cirkulær økonomi. Dette bidrager ikke kun til en mere bæredygtig forretningspraksis, men er også afgørende for at beskytte vores planet og sikre en levedygtig fremtid for kommende generationer.

Internettets klimaaftryk 
Internettet er en stor gevinst for den grønne omstilling, fordi det sikrer, at vi fx kan holde online møder i stedet for at pakke kufferten og flyve til udlandet. Ligeledes er digitalisering af bøger, nyhedsmedier, musik og meget andet positivt for klimaet, da det ikke udleder nær så meget CO2 som tilsvarende fysiske produkter. Omvendt har internettet også et klimaaftryk, der især skyldes, at opbevaring af data på servere koster energi. 
 
Design kan reducere klimaaftrykket - og spare omkostninger
Når det kommer til at nedbringe internettets klimaaftryk, er der bla. besparelser at hente, ved at designe klimavenlige hjemmesider. Billedfiler, farvebrug, kodesprog og serverdrift forbruger elektricitet og bidrager til CO2-udledning. Man kan derfor opnå en væsentlig klimabesparelse ved at træffe klimavenlige designvalg.

Digital rådgivning
Kruso A/S tilbyder konsulentydelser inden for digitalt bæredygtig hjemmesideoptimering. Vi hjælper med at identificere, evaluere og implementere bæredygtige teknologiløsninger.

Hvad vi tilbyder:
- Vi kan klarlægge hvor meget CO2 et website producerer,
- give tips til, hvordan man kan reducere CO2 udledning på et website, 
- hjælp til at opstille realistiske mål for digital bæredygtighed,
- regelmæssig ESG-rapportering: Tilvejebringe rapportering, der sporer fremskridt og holder virksomheder i overensstemmelse,
- og hjælpe til overholdelse af de seneste ESG-rapporteringskrav.

Best Green solution at Umbraco awards

Kruso A/S leverede i 2023 et miljøvenligt website til Herning Kommune med et klart formål: at tilbyde besøgende muligheden for at aktivere en bæredygtighedsfunktion, som kunne spare på C02 udledningen.

Vores dedikerede team investerede ressourcer og tid i en transformation af designet på hjemmesiden, så det blev så bæredygtigt som muligt. Det lykkes teamet at designe et website, hvor brugeren med et enkelt klik er i stand til at reducere CO2-aftrykket med 30% for hver sidevisning og op til 70% på sider med mange billeder. Besparelserne opstår, fordi vi har reduceret elementerne, der kræver særligt meget data og derfor også en betydelig mængde strøm fra både brugerens computer/telefon og servere.

Hvis man går ind på www.herning.dk og trykker på "Reducer sidens klimaaftryk", kan man se hvordan det virker i praksis.

Resultatet indbragte Kruso A/S en Umbraco-pris for "Bedste Grønne Løsning", og vores klient var yderst tilfreds. Herning Kommune kan nu med stolthed prale af en af de mest bæredygtige funktioner inden for dens digitale fodaftryk.

Man kan lære mere om denne præstation ved at besøge følgende link:

https://kruso.dk/en/insights/win-at-the-umbraco-awards-2023

Leasing af udstyr

I Kruso A/S leaser vi det meste af vores IT udstyr igennem ATEA. Vi har valgt ATEA, da de har et stort fokus på grønne løsninger og er blandt de mest bæredygtige i deres branche.

Reduceret e-affald: Når Kruso A/S leaser vores hardware inkluderer det en plan for bortskaffelse ved leasingaftalens udløb. Det reducerer mængden af elektronisk affald (e-affald), da ATEA er ansvarlig for genbrug eller korrekt bortskaffelse af udstyret.

Kruso A/S er med i ATEA´s Klub 100 %. Det er en klub for virksomheder, som har en ambition om ikke at have defekte tastaturer, ubrugte skærme og andet it-udstyr stående på lager. ATEA hjælper med at genbruge og genanvende vores gamle it-udstyr, så vi kan være med til at sikre, at ingen ressourcer går unødigt til spilde.

Energibesparelser: Nyere hardware har ofte bedre energieffektivitet end ældre modeller. Ved at lease opdateret hardware, reducerer Kruso A/S energiforbruget og dermed det miljømæssige fodaftryk. 

Materialer og ressourceforbrug: Eftersom ATEA genbruger og opdaterer gammelt IT-udstyr, giver deres forretningsmodel stort incitament til at vælge bæredygtige og genanvendelige materialer, som gør det lettere at opdatere og genbruge. Det minimerer klimabelastningen, fordi de eksisterende ressourcer udnyttes fuldt ud, og behovet for nye ressourcer dermed nedsættes. Derfor ser vi 
det som en sund forretningsmodel, som vi er stolte af at bakke op om. 

Samlet set er leasing af hardware med til at reducere affald, fremme genbrug, spare energi, minimere brugen af skadelige stoffer og optimere transporteffektiviteten, hvilket alt sammen er vigtige faktorer ift. at mindske den negative effekt på klimaet og på miljøet. 

Cloud - en bæredygtigt løsning 

I Kruso A/S er vi overgået til, at størstedelen af vores data opbevares eksternt i Cloudløsninger. Ved at benytte Cloudløsninger, optimerer vi ressourceforbruget, da serverkapacitet hele tiden kan skaleres op og ned baseret på vores aktuelle situation.

Da vores behov for serverkapacitet ikke er konstant, er det en stor fordel, at vi kan benytte en løsning, som sikrer, at der ikke benyttes unødig energi pga. reservekapacitet. 

Cloudløsninger er desuden med til at mindske Kruso A/S´s behov for at opgradere og vedligeholde lokal it-infrastruktur, hvilket reducerer mængden af elektronikaffald.

Samlet set bidrager cloudløsninger til en mere bæredygtig it-infrastruktur ved at optimere ressourceforbrug, reducere energiforbrug og fremme deling og effektiv udnyttelse af it-ressourcer.

På nuværende tidspunkt benytter vi følgende eksterne Cloududbydere: Azure, Curanet, Umbraco Cloud, og Netlify. Disse udbydere er bl.a. valgt ud fra kritererne om at levere energieffektivite og grønne teknologier.

Azure og Umbraco Cloud har et mål om udelukkende at benytte fornybare energikilder til deres servere senest i 2025, mens Curanet allerede nu benytter 100% fornybare energikilder til deres servere og Netlified benytter sig af Amazons servere med 90% fornybare energikilder samt Google Cloud, som udover at benytte 100% fornybare energikilder også arbejder på at blive 100% CO2-neutrale. 
 

Mad og drikke til vores medarbejdere

Alle vores computere kræver energi, men mindst ligeså vigtig er den energi, som vi serverer til vores medarbejdere.

Frokostkonsulenten ApS
Både i Aarhus og i København samarbejder vi med Frokostkonsultenten. Alle deres leverandører har som minimum en bæredygtighedsstrategi og frokostkonsulenten stiller desuden bæredygtighedsrådgivning til rådighed for dem. 
 
Vores frokostordninger har altid en vegetarisk valgmulighed, og der er desuden et udvalg af salater hver dag. 
På nuværende tidspunkt får Aarhus kontoret leveret frokost fra Madkammeret som har Frokostkonsultens bronzemærke, hvilket betyder, at de leverer 30 - 60 % økologi. På vores Københavner kontor får de leveret mad fra Madkonceptet ApS, som arbejder på at få dette bronzemærke, hvilke de regner med at have i starten af 2025. Madkonceptet ApS kører i øvrigt med en fast ugentlig vegetardag.
 
Igennem Frokostkonsulenten ApS kan vi fra dag til dag justere i antal kurverter, ift. hvor mange ansatte der er på kontoret. Samtidig opfordrer vi  medarbejderne til at tage madrester med hjem, så vores madspild bliver mindst mulig. 


ØNSK ApS
Kruso A/S køber det meste af vores kaffe igennem ØNSK ApS. Det gør vi fordi, at ØNSK ApS prioriterer social og klimamæssig bæredygtighed i deres produktion. Et stort problem i kaffebranchen er den enorme ulighed, der betyder, at 44 % af verdens kaffeproducenter lever under FN’s fattigdomsgrænse, hvilket på verdensplan svarer til 5,5 millioner familier. I ØNSK ApS handles der direkte med kaffebønderne og de offentliggør hvert år priserne i deres Impact Report. Jf. deres egen rapport  fra 2022 får bønderne 45,1 % over markedsprisen ved at sælge til ØNSK ApS. Hertil kommer, at ØNSK arbejder for at fremme bæredygtige metoder til produktion af kaffe.

Kaffeindustrien er nummer 6 på listen over industrier, der forårsager mest afskovning, og kaffe har et højt klimaaftryk – både målt på CO2 og biodiversitet. Men der findes et alternativ til den konventionelle måde at dyrke kaffe på, som er langt mere skånsom for klima og miljø. Dyrker man kaffe i skyggen af træerne i stedet for at fælde dem, kan man nemlig både udnytte, at de levende træer suger CO2 ud af atmosfæren, samt at jorden holdes mere fugtig og fugle og insekter kan beholde deres levesteder. Ønsk ApS arbejder aktivt på at udbrede skovdyrkning og fremme gode regenerative landbrugsprincipper.

Læs mere om ØNSK ApS: https://onsk.dk/impact-report-2022/

FN's Verdensmål 13
- Klimaindsats

I Kruso A/S ønsker vi at tage ansvar for at reducere vores klimapåvirkning og bidrage til en bæredygtig fremtid. Ved at adressere verdensmål nr. 13, forpligter vi os til at mindske vores klimaaftryk, øge vores klimaresilience og støtte globale bestræbelser på at tackle klimaforandringerne. 

Kruso A/S har udarbejdet et regnskab for vores CO2- udledning, der giver et overblik over drivhusgasudslip, herunder dets udledning indenfor elektricitet, fjernvarme, affald og forretningsrejser (scope 2 og 3).

Regnskabet viser, at de primære emissioner er transport til og fra arbejde samt forretningsrejser, mens el og varmeforbrug samt affald udgør en mindre rolle. Vi har ingen aktiviteter under scope 1, da vores udledning er indirekte og er derfor beregnet under scope 2, hvorimod rejser og transport er taget med som forretningsrejser, der udregnes under scope 3. 
Alle beregninger er baseret på den international standard, GHG Protocol. 

Vi opfordrer vores medarbejdere til altid til at tage offentlige transmidler i forbindelse med forretningsrejser. Igennem vores DSB erhvervsaftale har DSB beregnet  vores CO2 aftryk samt hvor meget C02 vi har sparet på, at vores medarbejdere ikke har taget bilen. 

DSB´s beregninger viser, at vi har sparet 2.704 kg CO2 i 2023 ved at tage toget frem for bilen. Vi har i 2023 udledt 963 kg CO2 i forbindelse med vores togrejser. 

CO2 og klima

Kruso A/S bestræber sig på at forholde sig til virksomhedens udledning og forbrug for på den måde bedst at kunne følge egen miljøpåvirkning.

Det er vigtigt at notere, at tallet for vandforbrug ikke er nøjagtigt, da de målinger, som vi er i besiddelse af, ikke dækker et kalenderår. Derfor er nedenstående tal vores bedste estimat ud fra de tal, vi har.

Da Kruso A/S ikke har data tilgængelig på forbrug af vedvarende energi, belyser virksomheden landsgennemsnittet.

Vandforbrug

162

m3

2023

Energiforbrug

819.344

MJ

2023

CO2e Scope 2

3.522

ton

2023

CO2e Scope 3

1.358

ton

2023

Danmarks Naturfredningsforening

I Kruso A/S er vi stærke tilhængere af at bevare og beskytte plante- og dyrelivet. Vi ønsker, at støtte foreninger, som er med til at sikre, at vores naturlige arv forbliver intakt og trives. 

Vi er dedikerede til at reducere vores klimapåvirkning og bidrage til globale bestræbelser på at bekæmpe klimaforandringerne. Dette indebærer at støtte initiativer, der fremmer bæredygtighed og vedvarende energi og reducerer vores aftryk på miljøet.

Vi er engageret i at mindske affald og forurening gennem støtte til genbrug, genanvendelse og affaldsreduktion. Vi tror på, at vi skal tage aktivt del i at bevare vores miljø for kommende generationer.

Gennem vores støtte og engagement, håber vi at skabe en positiv indvirkning på vores miljø og samfund og arbejde sammen mod en mere bæredygtig og harmonisk fremtid for os alle.

Appendiks


Vi følger løbende op på udviklingen og gennemfører initiativer til forbedringer.

Environment (Miljø)

Opgørelse
Enhed
Periode
Total CO2e emission i Scope 2
3.522
ton
2023
Energiforbrug
819.344
MJ
2023
Andel af energiforbrug fra vedvarende energikilder
41,8
%
2022
Årligt vandforbrug
162
m3
2023

Social (Medarbejdere)

Opgørelse
Enhed
Periode
Gennemsnitligt antal fuldtidsansatte
60,0
 
2023
Andel kvinder af fuldtidsansatte
23,0
%
2023
Lønforskel mellem kønnene
0,90
Mænd ifht. kvinder
2023
Medarbejderomsætning
13,3
%
2023
Sygefravær ifølge seneste opgørelse
13,0
Dage/FTE
2023
Fastholdelsesgrad af kunder
77,0
%
2023

Governance (Ledelse)

Opgørelse
Enhed
Periode
Antal kvinder i virksomhedens bestyrelse
0
 
2023
Antal mænd i virksomhedens bestyrelse
Ej opgjort
 
Tilstedeværelse på bestyrelsesmøder
100
%
2023

Bemærkninger til rapporten

Rapporten verificeres ikke af en uafhængig tredjepart. Selvom vi har bestræbt os på at sikre, at indholdet af rapporten er retvisende, garanteres der ikke for nøjagtigheden og/eller fuldstændigheden heraf, og vi fraskriver os derfor ansvar for enhver skade eller tab, som måtte opstå som følge af dispositioner foretaget på baggrund af rapporten.

Denne ImpactReport er lavet med Valified