

RESTAURANT DET LILLE APOTEK BÆREDYGTIGHEDSRAPPORT 2022
CVR DK41037369
Ledelsen har ordet
At fokusere på en mere bæredygtig tilgang til at drive restaurant er ikke ny for Det Lille Apotek. Vi har i flere år arbejdet på at nedbringe energiforbruget, samt minimere madspild og affald. Begge store CO2-syndere i restaurationsbranchen.
Forhåbentlig bliver vi dygtigere år for år og område for område.
Ann Christina Haar Krag og Henrik Haar Krag Sørensen
Ejere af RDLA Restaurant



Tradition og fornyelse
At træde ind i Det Lille Apotek er som at træde ind i en tidslomme, og vi værdsætter da også traditioner. Både i lokalerne og på menukortet.
En hurtig tur i tidsmaskinen tager os fra 1720 til marts 2020, hvor Ann Christina og Henrik overtager Det Lille Apotek. ”Ny ledelse” er måske så meget sagt, for Ann Christina havde være restaurationschef på Apoteket i næsten 22 år, og er på den måde garant for at videreføre traditionerne, som de tidligere ejere Werner og Lisbeth Ingemann havde værnet om.
Og hvilket tidspunkt at overtage på. 10 dage efter indleder statsminister Mette Frederiksen sit berømte pressemøde med ordene ”Det, jeg vil sige i aften, kommer til at få store konsekvenser for alle danskere”. Herefter blev hele Danmark lukket ned under Corona og Det Lille Apotek gik en uvis fremtid i møde.

FN's Verdensmål et pejlemærke
Med Verdensmål 12 skal vi fokusere på at designe og tilberede måltiderne uden unødvendigt spild af råvarer og energiforbrug. Det hænger også utrolig godt sammen med Verdensmål 13, hvor vi vil minimere forbruget af fossile brændstoffer, både ifm. brug af interne og eksterne energikilder, men også ved at stille spørgsmål og krav til vores leverandører af råvarer og materialer.

Ansvarligt Forbrug og Produktion
Vi skal sikre bæredygtigt forbrug og produktion

Klimaindsats
Vi skal handle hurtigt for at bekæmpe klimaforandringer og deres konsekvenser
Arbejdet med klimaregnskabet. Scope 1, 2 og 3.
- Scope 1 er direkte emissioner. Hos os er det primært vores gasovn, hvor vi selv har direkte kontrol over afbrændingen og dermed CO2-aftrykket.
- Scope 2 er indirekte emissioner. I vores tilfælde el via Ørsted, hvor vi ikke selv har kontrol over hvor grønt energien fremstilles.
- Scope 3 er andre indirekte emissioner. Her er det kilder vi ikke selv er i kontrol over, fx vores leverandørers CO2-aftryk, som jo i en eller anden grad er en del af det måltid, vi serverer for dig. For at få korrekte klimadata kræver det, at vores leverandører kan levere dem, hvilket pt. er en udfordring.


CO2e Scope 1
4,41
ton
2022
CO2e Scope 2
12,0
ton
2022
Vores klimapåvirkning
Vi har i første omgang valgt at rapportere på de tal, som relaterer til vores energiforbrug og derfor er lette at finde via Ørsted og HOFOR. Det på trods af, at den største del af vores CO2-aftryk, helt sikkert ligger i vores indkøb og forbrug af råvarer, maskiner mm. (Scope 3), men i de fleste tilfælde kan vi ikke få tal fra leverandørerne på disse områder. Som I også vil kunne læse, betyder det ikke, at vi ikke arbejder med disse områder, men vi er påpasselige med ikke at skrive misvisende tal i klimaregnskabet.
Derfor valgte vi i 2021 at udskifte nogle af de mest energitunge maskiner, og vi ser løbende på hvordan vi yderligere kan energioptimere.
Det er sundt for både klima og økonomi”

Indkøbspolitik og leverandørsamarbejde
Bæredygtighedselementet i vores indkøbspolitik består i høj grad i at stille leverandørerne spørgsmål om deres klimatiltag og hvordan de kan hjælpe til at dokumentere og minimere vores klimaaftryk.
Vi har kun én leverandør, som kan levere komplette tal. Det fortæller meget godt om udfordringerne med at lave et CO2-regnskab, hvis man ikke selv vil prøve at omregne varer og ydelser til CO2.
Heldigvis er alle vores leverandører samarbejdsvillige og ønsker selv at blive bedre på området. En af dem er Dagrofa, som selv har et mål om at reducere deres CO2-aftryk med 20 % i egen drift i 2024, hvilket også vil smitte positivt af på os.
Med Dagrofa har vi helt konkret lavet en aftale om levering færre gange om ugen. Det kræver at vi bliver endnu mere fokuserede når vi køber ind, så vi ikke kommer til at mangle noget. Til gengæld betyder det mindre CO2-udledning ifm transport.

Vi arbejder mod mindre madspild
På Det lille apotek har vi gennem længere tid arbejdet på at minimere madspild. Det kan fx gøres ved at finde nye løsninger til, hvordan man benytter mindre pynt på et stykke smørrebrød eller en anden ret, så det stadig forbliver indbydende. På den måde har vi sparet rigtig mange kilo pynt, som gæsterne alligevel sjældent spiser og derfor blot bliver til affald, herunder en hulens masse emballage.
Fokus på madspild betyder også økonomiske besparelser. Bæredygtighed og sund økonomi kan således sagtens gå hånd i hånd, hvilket er vigtigt for de små restaurationer.

Hygiejne og bæredygtighed
Industrivask er lig med et stort vandforbrug, brug af kemikalier og meget transport. Konkret får vi vasket næsten 7 tons om året. Det kræver bl.a. 43.000 liter vand og 174 kg. kemi. Det er alt sammen noget der sker hos vores leverandør Textilia, men det er stadig en del af Apotekets samlede miljø- og CO2-aftryk, og derfor er det også et område, vi har valgt at spørge yderligere ind til, herunder hvordan de mener vi kan forbedre os.
Textilia er verdensmåls- og miljøcertificeret (ISO14001), og vi får heldigvis rigtig god sparring og optimeringsforslag.

Andre miljøtiltag
Blandt ting vi kan være mere opmærksomme på, er fx vores og vores leverandørers vandforbrug, samt brug af kemikalier, fx i rengøringsmidler, som kan være skadelige for mennesker og miljø. Et tiltag i den retning kunne fx være at vælge flere miljømærkede produkter og generelt arbejde mod en mere miljø- og klimavenlig indkøbspolitik.

TAL & DATA

CO2e Scope 1
4,41
ton
2022
CO2e Scope 2
12,0
ton
2022
Energi
Derudover skal vi se mere på vores adfærd i køkkenet. I et restaurationskøkken står ovne og køkkenmaskiner ofte konstant tændt - også når de ikke benyttes, fordi kunderne forventer servering på kort tid. Der skal vi se på hvad vi kan gøre, uden at det går ud over kundetilfredsheden.
Datakilder: Ørsted og HOFOR

Produktionsaffald
31,0
ton
2022
Emballageaffald
1,80
ton
2022
Affald
I de kommende år vil vi gerne blive bedre til arbejdet med affald. Både at minimere madspildet yderligere, følge med i ny lovgivning og muligheder for affaldssortering, samt blive bedre til at dokumentere og forstå mængder og CO-aftryk, ifm. de forskellige affaldsfraktioner. De to nedenstående tal dækker den totale mængde affald, opdelt i generelt affald og emballageaffald i form af pap.
Datakilde: Affaldstransportør Henrik Tofteng A/S
CO2-tal for 2022
men de tal vi mener, vi pt. kan sige er valide. Specielt har vi haft svært ved at indhente valide data for CO2-aftrykket på de mange råvarer og materialer (Scope 3) fra vores leverandører, samt affald.
Vi kunne have valgt selv at forsøge at omregne, men har bedømt, at der vil være alt for mange ukendte faktorer på nuværende tidspunkt.

HVORDAN BLIVER VI ENDNU BEDRE?
Nedenfor har vi beskrevet nogle ad de konkrete områder, vi vil fokusere på i de kommende år.
Vejen frem
Nedenfor er områder vi vil sætte større fokus på fremadrettet. Fælles for dem er, at de kræver en tæt og konstruktiv dialog med vores leverandører.
- Indkøbspolitik (større dialog med leverandører om dokumentation af CO2- og miljøaftryk samt sparring om optimeringstiltag)
- Energioptimering (udskiftning af gamle køkkenmaskiner og fokus på mere energi- og CO2-venlig adfærd)
- Affald (bedre dokumentation af CO2-aftryk på de enkelte fraktioner, samt fokus på affaldsminimering generelt)
- Vandforbrug (større fokus på hvordan vi og vores leverandører kan dokumentere og minimere vandforbruget)
- Kemikalier (større fokus på hvordan vi kan minimere brug af skadelige kemikalier fx gennem fokus på miljømærkede produkter)



Kilder
Hofor
Henrik Tofteng A/S
Textilia
Dagrofa
Derudover har vi haft rigtig fin dialog med bl.a. Fiskehallen Tvilling, Randers Kød Engros, samt Climaider, konsulenter inden for CO2-regnskab.
Bemærkninger til rapporten
Rapporten verificeres ikke af en uafhængig tredjepart. Selvom vi har bestræbt os på at sikre, at indholdet af rapporten er retvisende, garanteres der ikke for nøjagtigheden og/eller fuldstændigheden heraf, og vi fraskriver os derfor ansvar for enhver skade eller tab, som måtte opstå som følge af dispositioner foretaget på baggrund af rapporten.