BAZE A/S
CVR DK25277651
En besked fra ledelsen
I Baze lægger vi vægt på at levere høj kvalitet, service og ordentlighed. Vi tænker fremad, for vi vil være på forkant med kommende lovkrav og kundebehov.
Det er vi ovenikøbet lykkes med inden vi tog en større strategisk beslutning om, hvor meget vi ville reducere vores udledninger. Det bliver interessant at se, hvor meget vi kan skære af vores udledninger, når vi fremadrettet arbejder benhårdt, strategisk og målrettet med det.
Frem mod 2030 vil vi arbejde på yderligere reduktioner, for det er vores klare ambition at kunne bidrage seriøst til Parisaftalens ambitioner om at mindske temperaturstigningerne til maksimalt 1,5 grader celsius.
Vores reduktioner er i år opnået via fokus på at nedbringe vores ressourceforbrug (f.eks. el og varme) samt omlægning af vores arbejdsprocesser.
Vi arbejder hver dag på at være lidt bedre end vi var i går. Det gør vi ud fra devisen "I dag var vi gode, i morgen vil vi være endnu bedre".
Et helhedsorienteret perspektiv
Bæredygtighed er dog andet og mere end CO2, og derfor arbejder vi bl.a. målrettet med Verdensmål 8, 12 & 13 i vores forretning. Dette udfoldes i afsnittet om FNs Verdensmål. Kort fortalt udgør Verdensmålene den overordnede ramme vi forpligter os til at arbejde indenfor, mens selve arbejdet opgøres og rapporteres i nøgletal inden for ESG-frameworket.
Konkret betyder Verdensmål 8, 12 & 13, at vi fortsat arbejder med at hjælpe personer med særlige behov tilbage på arbejdsmarkedet, at vi fortsat optimerer vores arbejdsprocesser mhp. øget cirkularitet og at vi vil reducere vores CO2-udledninger og øge vores fokus på leverandører med dokumenterbart "grønnere" profiler.
Det vil vi sikre ved i højere grad at bruge vores opdaterede Code of Conduct samt Screeningskriterier som aktive arbejdsredskaber og ved yderligere at styrke det ansvarlige samarbejde med vores leverandører.
CO2 og miljøpåvirkning
Vores samlede besparelser fordelt på alle opgjorte scope 1-3 kategorier er på 11,75 ton CO2 målt i forhold til vores baseline 2021. Det er dog vigtigt at påpege, at vi som SMV ikke på nuværende tidspunkt har ressourcer til at kortlægge alle 15 scope 3-underkategorier, hvorfor scope 3 ikke er endegyldigt opgjort.
Vi har indsamlet al den data, det på nuværende tidspunkt har været muligt at fremskaffe på alle scopes. Noget datamateriale har været fyldestgørende, mens andet har haft klare mangler eller ikke var tilgængeligt. Dette påvirker naturligvis sikkerheden af vores beregninger.
Det er umuligt helt at undgå usikkerheder i beregningerne, men vi har fået verificeret vores CO2-regnskab for 2022 og for vores baseline 2021 efter ISO 14064-1 af Bureau Veritas for at tage højde for dem og reducere dem i videst muligt omfang.
Det er ligeledes vores ambition at indsamle mere og mere fyldestgørende data, efterhånden som vi bliver mere erfarne, således at vi mindsker beregningsusikkerheden og eventuelle mørketal mest muligt.
NB: Udledningerne opgøres i CO2, ikke CO2e.
CO2e Scope 1
51,1
ton
2022
CO2e Scope 2
16,0
ton
2022
Vedvarende energi og ansvarligt ressourceforbrug
Stigningen skyldes, at en større andel vedvarende energi er brugt til at generere vores strøm i 2022 samt at vi har forbrugt mindre gas relativt til vores strømforbrug end i 2021. I 2023 har vi skiftet til 100% grøn strøm fra danske vindmøller, hvilket vil forøge vores forbrug af vedvarende energi betydeligt samt sænke vores udledninger.
Vi er en ambitiøs SMV og derfor er vi allerede begyndt at arbejde med vores scope 3, selvom vi, som så mange andre, ikke på nuværende tidspunkt har tilstrækkelig indsigt og ressourcer til at kortlægge alle relevante underkategorier til fulde.
Scope 3-kategorien "Waste Generated in Operations" var dog til at gøre noget ved og derfor omlagde vi i 2022 vores arbejdsprocesser og system for affaldssortering for at sikre den højest mulige grad af sortering og genanvendelse - også når det går stærkt i højsæsonen og i spidsbelastningsperioder.
Ansvarlig ressourcehåndtering er ikke noget vi først lige har fundet på. Vi har faktisk nedbragt mængden af affald flere gange siden 2019. Det har i 2022 resulteret i en reduktion på 41,53% sammenlignet med 2019.
Selvom vi ikke har behov for vand i vores produktion og derfor ikke har et særlig højt vandforbrug, har vi grundet tørken i Europa alligevel gjort os umage for at reducere det. F.eks. har vi haft vores VVS-installationer gennem et servicesyn og indsat sensorer, der minimerer vandforbruget. På den baggrund er det lykkedes os at reducere vores vandforbrug med 12,50% sammenlignet med 2021.
Energiforbrug
822.465
MJ
2022
Vandforbrug
77,0
m³
2022
Forbrug af vedvarende energi
Socialt engagement
Det er ikke altid nemt at komme ind på arbejdsmarkedet og det kan især være svært, hvis man har behov for særlige hensyn. Det mener vi dog ikke betyder, at man er mindre dygtig. Tværtimod har vi gennem tiden haft glæde af flere ansatte, som startede hos os i praktik eller jobafklaringsforløb og senere blev forlænget eller fastansat.
Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har særligt travlt i juletiden. Derfor er vi glade for vores mangeårige samarbejde med den lokale svømmeklub hvis unge hjælper os med at pakke tusindvis af julegaver. Det er ikke altid de samme unge, der kommer fra år til år, men vi er glade for dem, der kommer og nogle af dem bliver hos os et godt stykke ind i det nye år.
Når det kommer til vores samarbejdspartnere er det vigtigt for os at arbejde sammen med virksomheder, der ligesom os tager det sociale ansvar seriøst. Derfor er vi glade for, at flere af vores leverandører har opnået en SA8000 eller WRAP-certificering og tilskynder sine leverandører at gøre det samme.
Sociale forhold
Dette indebærer overholdelsen af minimum safeguard for menneskerettigheder i henhold til FN’s Vejledende Principper for Menneskerettigheder og Erhvervsliv samt OECDs Guidelines for ansvarlig virksomhedsadfærd.
Det betyder konkret for os, at vi løbende vil måle vores medarbejderes trivsel samt tage ansvar for videreudvikling af deres faglige kvalifikationer, så vi altid kan stille det stærkeste hold til glæde for både os og vores kunder.
I forhold til vores leverandører, vil vi benytte vores opdaterede Code of Conduct og Screeningskriterier til at understøtte og styrke samarbejdet med ligesindede og handlekraftige leverandører på det sociale, såvel som det miljømæssige, område.
Vores nøgletal for sygefravær steg fra 1,15 i 2021 til 13,51 dage/FTE i 2022. Det skyldes dels Covid19, og dels en langtidssygemelding grundet alvorlig sygdom. Vores kollega er heldigvis godt på vej tilbage og vi forventer derfor, at tallet falder markant i 2023.
Vores medarbejdere har altid fingeren på pulsen og vi har en fornemmelse af, at vi performer rigtig godt, når det kommer til at fastholde vores kunder. At noget går godt, må dog ikke være en sovepude.
Derfor vil vi fremover sætte måling bag fornemmelsen og sammen med vores IT-afdeling arbejder vi på at finde frem til den rette metode for dataindsamling fremover. Vi glæder os til at kunne tracke vores udvikling og fremskridt.
Sygefravær
1,15
Dage/FTE
2021
Sygefravær
13,5
Dage/FTE
2022
Verden og organisation i forandring
Trods ustabilitet i verden pga. f.eks. Corona og krigen i Ukraine, har vi klaret os godt. Vores arbejdsglæde og dedikation har nemlig ikke ændret sig. Tværtimod er vi stået lidt tidligere op og har smøget ærmerne lidt længere op. Det har haft den glædelige effekt, at vi i 2022 kunne øge vores medarbejderstab med to nye smilende og kompetente kolleger.
Vores andel af kvindelige fuldtidsansatte er steget med 10% siden 2021. Faktisk er vi så gode til at ansætte og fastholde dygtige kvinder, at 75% af vores medarbejderstab udgøres af kvinder. På det punkt må vi være foran de virksomheder man havde i tankerne, da formlen til udregningen af dette nøgletal skulle udtænkes. Det beregnes nemlig ved at trække den kvindelige andel af medarbejderstyrken samt midlertidige kvindelige ansatte fra den samlede medarbejderstyrke.
Vi ønsker som arbejdsplads at favne den menneskelige diversitet og give vores medarbejdere mulighed for at bruge deres kompetencer i det antal timer, de hver især kan rumme. Derfor er alle vores medarbejdere ansat under overenskomst og flere har indgået særskilte aftaler om f.eks. deltid, fleksibel arbejdstid eller hjemmearbejde.
Vores nøgletal for Medarbejderomsætning kan ikke stå uden forklaring selvom det "kun" er steget med 2%, for det er vigtigt at holde sig for øje, at en opgørelse i procent hurtigt bliver misvisende for en virksomhed med relativt få ansatte. Såfremt blot én medarbejder fratræder stiger nøgletallet f.eks. med 5.56%. Det er en stor procentvis stigning, men eksemplet indbefatter som nævnt kun én medarbejder. Til sammenligning vil en stigning på 5,56% i en virksomhed med 100 medarbejdere omfatte 5 medarbejdere. I lyset af dette er vores stigning på 2% ikke voldsom, selvom den naturligvis ikke stemmer overens med vores ambitioner.
At vores nøgletal på nuværende tidspunkt ligger på hhv. 31% og 33% skyldes, at vi har haft omstruktureret hele organisationen i perioder i løbet af både 2021 og 2022. Vi forventer derfor, at dette nøgletal falder løbende, da det på nuværende tidspunkt ikke kan siges at afspejle den normale tilstand hos os og derved er misvisende for vores organisation. Vi vægter dog at være transparente og åbne alligevel, for det mener vi er vigtigt.
Fuldtidsarbejdsstyrke
18,0
2022
Kvindelige fuldtidsansatte
75,0
%
2022
Lønforskel mellem køn
0,97
Mænd : Kvinder
2022
Medarbejderomsætning
33,0
%
2022
Governance
Vi stræber efter at udstråle troværdighed og tryghed ved at være transparente og åbne. Det gælder, når vi gennemgår vores nøgletal og i vores andre aktiviteter og initiativer.
Det gør vi, fordi vi mener, at disse elementer er nødvendige betingelser for, at vi som virksomhed kan leve op til vores samfundsansvar.
Ansvarlig ledelse
Derfor opgraderede vi i 2022 vores bestyrelse til en professionel bestyrelse med særlige kompetencer indenfor Corporate Governance i SMV'er, strategisk ledelse og forretningsudvikling samt grøn omstilling.
Vi har på nuværende tidspunkt ingen målinger på tilstedeværelsen til bestyrelsesmøder. Det skyldes til dels, at vi har opgraderet bestyrelsen og fået nye, kvalificerede kræfter ind. Dels, at der ikke er blevet målt på den forhenværende bestyrelses tilstedeværelse.
Vi kan dog sige, at fremmødet har været 100% for alle bestyrelsesmedlemmer på alle møder siden den nye konstellation kom på plads.
Fremover vil vi monitorere dette nøgletal, så vi fortsætter det gode arbejde, hvor bæredygtighed ikke kun er på dagsordnen én gang om året, men diskuteres og monitoreres kontinuerligt. Dét er nemlig grønt Baze DNA.
Kvinder i bestyrelsen
3
2022
Kvinder i øvre ledelseslag
100
%
2022
Arbejdet med FN's Verdensmål som virksomhed
Man bør dog holde sig for øje, at FNs Verdensmål er udviklet til nationer, ikke til virksomheder. Det kan derfor være vanskeligt at erklære at man arbejder med særlige Verdensmål, fordi man risikerer ikke reelt at kunne leve op til hverken målene eller de konkrete delmål, som også henvender sig til nationer.
Vi har derfor taget et strategisk valg om at stressteste vores arbejde med FNs Verdensmål ved hjælp af frameworket FutureFit og dennes Break-Even Goals. For at gøre det genkendeligt, har vi valgt at "oversætte" arbejdet med dette mindre kendte holistiske framework, som er særligt udviklet til virksomheder, tilbage til de mere velkendte Verdensmål.
FutureFit frameworket bearbejder i sin helhed alle FNs 17 Verdensmål ved hjælp af 22 Break-Even Goals og 24 Positive Pursuits fordelt på 8 overordnede emner: Vand, energi, naturressourcer, forurening, økosystemer, mennesker og "drivers", som omhandler indkøb, governance, der på dansk kendes som ansvarlig virksomhedsledelse samt etisk forretningsadfærd.
Det betyder, at vi i praksis ikke blot udvælger de "nemmeste" Verdensmål eller dem, der føles rarest i maven. I stedet hjælper en helhedsorienteret analyse af interessentdata os til at danne overblik over alle Verdensmål samt finde og udvælge de mest relevante Verdensmål for os at arbejde med.
Formålet? At sikre, at vi arbejder med netop de mål, der reelt giver os den største mulighed for at påvirke positivt via vores forretningsprocesser og sikre, at vi ikke modarbejder andre Verdensmål på samme tid.
I forbindelse med dataindsamlingen har flere af vores medarbejdere samt leverandører og kunder bidraget med data. På baggrund af denne samling data, har vi foretaget en dobbeltmaterialitetsanalyse, der viser hvilke Break-Even Goals, der er særligt vigtige for os at arbejde med.
På den måde har vi forholdt os til alle Verdensmål og prioriteret dem databaseret og strategisk. Vi har indarbejdet både Break-Even Goals, disses pendanter fra FNs Verdensmål samt dobbeltmaterialitetsanalysen i vores nye bæredygtighedsstrategi, som ved løbende implementering og forankring kommer til at gennemsyre vores organisation og processer.
Anstændige Jobs og Økonomisk Vækst
Vi skal fremme vedvarende, inklusiv og bæredygtig økonomisk vækst, fuld og produktiv beskæftigelse samt anstændigt arbejde til alle
Ansvarligt Forbrug og Produktion
Vi skal sikre bæredygtigt forbrug og produktion
Klimaindsats
Vi skal handle hurtigt for at bekæmpe klimaforandringer og deres konsekvenser
Appendiks 2022
Data er opjort pr. år. Kilder til data er vores udgiftssystem, HR-system, lønsystem samt forbrugsdata fra vores forsyningsleverandører.
NB: Udledningerne opgøres i CO2, ikke i CO2e.
Appendiks 2021
Dataindsamlingen til dette appendix er ligeledes foretaget i forbindelse med vores SMV Grøn-projekt.
Data er opjort pr. år. Kilder til data er vores udgiftssystem, HR-system, lønsystem samt forbrugsdata fra vores forsyningsleverandører.
NB: Udledningerne opgøres i CO2, ikke i CO2e.
Bemærkninger til rapporten
Rapporten verificeres ikke af en uafhængig tredjepart. Selvom vi har bestræbt os på at sikre, at indholdet af rapporten er retvisende, garanteres der ikke for nøjagtigheden og/eller fuldstændigheden heraf, og vi fraskriver os derfor ansvar for enhver skade eller tab, som måtte opstå som følge af dispositioner foretaget på baggrund af rapporten.