ImpactReport™

KIMBO Gruppen

CVR DK25806387

18.09.2024

Et fortsat samarbejde

KIMBO Gruppen består af KIMBO A/S, Nibe Entreprenør & Transport A/S, JÆTTE-BYG A/S og Nibe Installationsforretning A/S. Vi er således en bygge- og entreprenørvirksomhed med en bred vifte af fagligheder og stærke kompetencer. 

KIMBO Gruppen har over 40 års erfaring i byggebranchen og fagfolk indenfor murer-, tømrer-, elektriker-, transport-, anlægs- og struktørfaget. Vi lægger vægt på godt, solidt håndværk kombineret med ny viden inden for branchen. Vi udfører både små og store opgaver for private, offentlige og erhvervskunder, med kvalitet og holdbarhed som pejlemærke.

Dette er vores anden rapport, der beskriver hvad vi gør for at øge vores fokus på ESG og på de miljø- og klimaudfordringer byggebranchen står overfor eller er årsag til. Vi er fuldt ud bevidste om at ændringerne ikke er gjort med en stribe vilde blomster eller et kursus i affaldshåndtering, men vi er i gang og vi styrker fortsat vores allesammens klimakompetencer, samtidig med, at vi  på ledelsesniveau arbejder for at fastholde en målrettet og strategisk tilgang til vores arbejde med ESG. 

Vi er en del af en større udvikling og indgår derfor gerne i forskellige eksterne samarbejder, der fremmer vores udvikling på klimaområdet og hjælper os til at gøre vores kunder grønnere ved at vælge os.

Kim Jacobi Nielsen, Indehaver
KIMBO Gruppen

Mål nu og fremadrettet

Hvad har vi opnået og hvad er det næste

2023 i overskrifter

  1. Udvidet affaldshåndtering med flere fraktioner og en fraktionscontainer til byggepladserne.

  2. Reducering af energiforbruget ved udskiftning af gamle lyskilder til LED og gevinst ved varmepumpe. 

  3. Flere kompetencer indenfor bæredygtig byggeplads, LCA, DGNB og digitalisering.

  4. Fokus på arbejdsmiljø med medarbejderapp, sundhedssamtaler og mindre støj.

  5. Stærke på kvalitetsuddannelse med juniormesterlære og lærlinge i alle fag.

  6. Styrket fokus på miljøledelse og digitalisering.

2024 mål

  1. Brændstofforbrug: automatiseret monitorering, gennemgang af bilflåden og plan for overgang til el-biler.

  2. Energiforbrug: forbedre klimaskærm i kontorbygningen, fortsat udskiftning til LED og undersøge mulighed for etablering af solcelleanlæg.

  3. Kompetencer: bæredygtige byggemetoder og løbende opdatering i forhold til klimakrav. 

  4. Miljøledelse: Indgå partnerskabsaftale med Klimaalliancen, implementere nyt ERP-system, automatisere ESG-data.

ESG data

Data fra CO2-beregningerne

CO2 e Scope 1, 2 og 3

 KIMBO Gruppens samlede emissioner er faldet med 3,37 ton CO2e pr. ansat fra 2022 til 2023. Det er vi glade for og det skyldes blandt andet effekten af overgangen fra oliefyr til varmepumpe. Men selvfølgelig skal vi blive endnu bedre.

CO2e-udledningen bliver angivet i ton CO2-ækvivalenter og opdelt i Scopes. Mens Scope 1 er et regnskab for, hvilken CO2-udledning virksomheden er årsag til via egne aktiviteter, dækker udledning i Scope 2 tilkøbt energi, med undtagelse af udledning fra olie og naturgas, der regnes med i Scope 1. Scope 3 er vanskeligst at beregne og omfatter indirekte emissioner fra hele virksomhedens værdikæde.

I vores CO2-rapport for 2023 har vi opgjort Scope 1 og 2, men arbejder på at kunne inddrage Scope 3 i rapporten for 2024 eller senest 2025. 

Nedenstående  opgørelse af Scope 2 er lokalbaseret, dvs. at denne emissionsfaktor beskriver, hvor meget strømmen i de danske stikkontakter rent faktisk belaster klimaet. Da en stor del af strømmen i Danmark er grøn og produceret af vind, sol og biomasse, er denne faktor ofte relativt lav.  En anden beregningsmetode er den markedsbaserede, hvor beregningen er baseret på handel med certifikater/oprindelsesgarantier og ofte giver et højere resultat. For KIMBO Gruppen ligger den markedsbaserede opgørelse på 38,9 ton CO2-e i 2023.

Uanset beregningsmetode ligger KIMBO Gruppens primære CO2-udledning i Scope 1. Det skyldes i høj grad vores biler, varevogne og offroad-maskiners brændstofforbrug. Det er en svær opgave, men et område vi fortsat arbejder på, blandt andet ved at se på bedre monitorering af forbrug og valg af andre drivmidler end fossile.

CO2e Scope 1

398

ton

2023

CO2e Scope 2

9,27

ton

2023

Energi- og vandforbrug

Energiforbruget er samlede data for elektricitet, varme og brændsel, mens vand opgøres separat. 

Selvom de samlede emissioner er faldet, er energi – og vandforbruget steget i 2023 i forhold til 2022. Det skyldes blandt andet et øget forbrug af vand og el-forbrug i forbindelse med en stor om- og tilbygning på Skalhuse 9 i Nibe, hvor vi har bygget nye kontorfaciliteter samt etableret nye kørsels- og parkeringsområder. 

Derudover er KIMBO Gruppen vækstet i antal og opgaver, hvilket også afspejles i forbruget. Uanset årsag er energi- og vandforbrug også noget af det vi fortsat har opmærksomhed på og vores mål i 2024 er i første omgang at forbedre klimaskærmen på den ældre del af kontorarealerne, fortsætte udskiftning af ældre lyskilder med LED og undersøge muligheden for etablering af solcelleanlæg. 

Energiforbrug

6.664.779

MJ

2023

Vandforbrug

350

m3

2023

Vi bærer selv skraldet ud

2023 har været et år med øget fokus på affaldshåndtering 

Ud med brændbart, ind med Fraktionscontainer

Flere fraktioner
Et af vores miljømål for 2023 var udbygget affaldssortering på alle bygge- og anlægsopgaver. 

En del af det affald vi har ’i hænderne’ bliver kørt direkte fra kunden til en affaldsmodtager eksempelvis Ragn- Sells, som vi har samarbejdet tæt sammen med for at opnå vores miljømål på affaldsområdet.

KIMBO Gruppen har gennem flere år sorteret typiske fraktioner for byggeaffald som eksempelvis murbrokker, beton, asfalt, metal, elektronik, lysstofrør og europaller, men har også de seneste år sorteret rent træ, mineraluld, pap og hård plast.  

I 2023 har vi udvidet med endnu flere fraktioner, blandt andet blød klar plast, blød farvet plast, strapbånd, papir, gips og flamingo samt adskilt PVC fra hård plast. Vi er nu oppe på at sorterer byggeaffald i 20 fraktioner til genbrug eller genanvendelse, ud over de ikke direkte genanvendelige fraktioner som deponi, asbest og rest efter sortering. Vi har gjort den erfaring at sortering er nemt, når fraktionerne er tydeligt definerede og praktikken fungerer, hvilket er et fortsat arbejde at optimere. 

Råt & Godt flamingo
Med sortering af flamingo/EPS-plast, fik vi mulighed for at indgå et løbende samarbejde med Råt & Godt; en lille nordjysk, socialansvarlig virksomhed, der kombinerer indsamling af genbrugs- og restmaterialer med målet om at hjælpe unge med udfordringer ud af ledighed og ind i beskæftigelse. Råt & Godt komprimerer flamingoen og bringer det videre til genanvendelse hos Sundolitt og kan herefter genanvendes så godt som 1:1.

Randers Tegl Take-back
Ét er nye samarbejdspartnere, men samarbejde kan også udvikle sig hen over tid og sådan er det med vores samarbejde med Randers Tegl. Her er vi gået ind i et take back samarbejde, der betyder at Randers Tegl tager afskær af mursten fra Randers Tegl tilbage, så murstensresterne indgår i produktion af nye tegl. Alternativt ville murstensresterne knuses hos os og blive til vejfyld, men da resterne stadig er egnede til at indgå i den oprindelige produktion, er det et bedre loop i cirkulær forstand.

Ud med Brændbart, ind med Fraktionscontaineren
Etableringen af flere fraktioner gør det muligt at nedbringe den mængde, der ender i rest efter sortering, dvs. rest til forbrænding. Men det skal også være nemt at anvende mulighederne for sortering. Derfor har vi i kompetenceudviklingen arbejdet med hvordan alle kan være ledere af bæredygtighed, ved at tage et dagligt ansvar, men vi har også arbejdet på at gøre sortering nemmere, effektivt og nemt håndterbart.

På baggrund af ideoplæg fra en medarbejder, har vi introduceret en fraktionscontainer på egnede pladser, der skaber genkendelse og gør det nemt at sortere. Containeren er en skibscontainer, der kan indrettes med forskellige fraktioner der er på mindre sager (i håndterbare/mindre mængder) og sikre at fx pap og mineraluld holdes tørt. Brændbart er ikke en mulig fraktion på pladsen, hverken i eller udenfor Fraktionscontaineren, så det man har tilbage til Brændbart/Rest efter sortering, må transporteres ved siden af i poser. Denne form for nudging har til hensigt at gøre det nemt at sortere til genanvendelse og lidt mere besværligt at smide i brændbart. 

Fraktionscontaineren har fået sin debut sidst i 2023, så den ser vi frem til at tage endnu mere i brug i løbet af 2024.

En god arbejdsplads

Medarbejdernes sundhed og trivsel, fysisk som mentalt, er en central nerve i enhver virksomhed. Sådan er det også hos os

Et godt arbejdsmiljø

I KIMBO Gruppen er vi heldige at have medarbejdere i alle aldre. Både de erfarne, der har været på arbejdsmarkedet længe og de helt unge, der bidrager med nyeste viden fra uddannelsesinstitutionerne. Det er heller ikke usædvanligt at finde medarbejdere med samme efternavn i en ung og en lidt ældre version. For os er det afgørende, at kunne tiltrække såvel medarbejdere som elever og lærlinge indenfor alle de faggrupper vi beskæftiger og sikre en høj grad af kvalitetsuddannelse og godt arbejdsmiljø.

Søvn, sundhed og gode arbejdsvilkår
I 2023 var sygefraværet i KIMBO Gruppen steget fra 8,24 til 9,64 dage/FTE. Det skyldes særligt nogle enkelte sygdomsforløb, som ikke kan undgås, når man som virksomhed tager sig af sine ansatte - også når de har været på arbejdsmarkedet i mange år og fysikken begynder at udfordre bevægeapparatet. Det er kun egen sygdom der er medtaget i udregningen for 2023. Medarbejdernes sundhed og trivsel, fysisk som mentalt, er i det hele taget noget vi løbende beskæftiger os med. I 2023 sagde vi ja tak til at Virksomhedsindsatsen fra Aalborg Kommune kom forbi og fortalte om betydningen af søvn og gode søvnvaner. De kom forbi igen senere med tilbud om sundhedssamtale som rigtig mange af vores medarbejdere tog imod.

 På pladserne er vi kommet godt i gang med at bruge GTL Fuel som brændstof til vores entreprenørmaskiner. GTL står for Gas-To-Liquids og har flere arbejdsmiljømæssige fordele, da både lugt, os og støj reduceres i forhold til anvendelse af almindelig off-road diesel. Støjreduktionen kan være helt op til 3 dB ifølge Shells beregninger. Selvom gevinsten primært ligge på arbejdsmiljøområdet, er der også en lille grøn gevinst, da GTL Fuel er fremstillet af naturgasog forbrænder renere end almindelig diesel. Der udledes derfor færre partikler og mindre NOx. GTL Fuel er desuden biologisk nedbrydeligt og omdannes på sigt til organisk nedbrydeligt materiale. 

En app der styrke kommunikation og fællesskab
I takt med at virksomheden er vokset har vi fået behov for at udvide vores interne kommunikationskanaler og har derfor, i samarbejde med firmaet Ekko, udviklet en medarbejderapp til mobilen, der giver vores ansatte nem adgang til arbejdsrelateret information, tidsregistrering, kompetenceudvikling og men også fungerer som en social platform med konkurrencer, mulighed for at dele historier fra hverdagen og nem adgang til information om sociale aktiviteter på tværs af fag og arbejdssteder. Unge som ældre har taget rigtig godt imod vores nye app, som løbende bliver videreudviklet i samarbejde med alle i KIMBO Gruppen.

To ungarbejdere og 16 lærlinge
I begyndelsen af 2024 vedtog en række partier ”Aftale om folkeskolens kvalitetsprogram”, der gav elever i 8. og 9. klasse mulighed for at komme i juniormesterlære, eksempelvis 1-2 dage om ugen i en virksomhed. Allerede inden aftalen, har det været muligt at indgå individuelle aftaler og i 2023, har vi derfor indgået aftale med to unge i hhv. 8 og 9. klasse og deres skoler/forældre om at de har kunne være ungarbejdere hos os to dage om ugen. Den yngste fortsætter med aftalen, når han skal i 9. klasse. Den ældste overvejer mulighed for erhvervsuddannelse, med henblik på at fortsætte efter 9. klasse som lærling hos os. Lige nu prøver de begge de forskellige fag af når de tager afsted på opgaver sammen med vores forskellige håndværkere. Det har været en rigtig god oplevelse som både de to unge og vi som virksomhed er glade for, så det bliver bestemt ikke sidste gange vi siger ja tak til ungarbejdere og gerne med en aftale om juniormesterlære.

I 2023 havde KIMBO Gruppen 16 lærlinge og elever fordelt på alle fag, hvilket vil sige anlægsstruktør, murer, tømrer og elektriker. Nogle begyndte deres uddannelse i 2023 og andre afsluttede som svende. Vi tilbyder vores elever og lærlinge en uddannelse med mange varierede arbejdsopgaver og et godt lærlingemiljø, både socialt og fagligt. Kim Nielsens er næstformand i det lokale uddannelsesudvalg, under LUU, for Tech Collage Aalborg og sensor, også kaldet skuemester, på mureruddannelsen. Han ved derfor, hvad der rører sig i uddannelsesmiljøet, hvilket bidrager yderligere til en kvalificering af lærlingenes uddannelse hos os. 

Alle vores medarbejdere er som en selvfølge ansat med dansk overenskomst og har privat sundhedsforsikring, som en del af ansættelsen. De har mulighed for at få rabatter på forskellige aktiviteter i fritiden og i løbet af året holder vi flere forskellige arrangementer for og sammen med hinanden på arbejdspladsen. 

Fuldtidsansatte

70,0

 

2023

Sygefravær

9,64

Dage/FTE

2023

Viden og vaner som værktøj 

En målsætning for 2023 har været at fortsætte med at styrke kompetencerne indenfor bæredygtighed for alle medarbejdere

Grønne kompetence til alle

Ligesom i 2022 har vi alle sammen været samlet et nogle dage i løbet af 2023 til praktiske workshops, inspirationsoplæg og kontekstnær indsigt.

Vi kan alle lede bæredygtighed
Noget af det første var en dag i Hammer Bakker, hvor vi arbejdere med samarbejde og videndeling, der er en grundsten i bæredygtig omstilling og personlig ledelse af bæredygtighed. Her så vi også tilbage på tiden siden kursusdagene i 2022 og gav input til, hvad vi kan have mere fokus på i det daglige og på sigt. Evalueringen indgår nu i en fælles handlingsplan for KIMBO Gruppen, som en del af vores fælles bæredygtighedsstrategi.

Derudover har vi brugt et par dage på at styrke viden og forståelse for vores fælles arbejde med bæredygtig omstilling i KIMBO Gruppen og i særdeleshed med affaldshåndtering og -sortering på byggepladsen både praktisk og teoretisk. En indsigt, der afsluttes med en AMU-prøve i 2024. 

Bæredygtige frontløbere og fingrene i genbrugssten
Sidst men ikke mindst har vi ladet os inspirere af oplæg med forskellige aktører så som Råt & Godt, Ragn-Sells, Fischer Lighting, EcoCocon og Genbrugssten, der på hver deres måde er frontløbere indenfor bæredygtig omstilling. Sidst på året fik et hold murere lejlighed til at opføre en villa med sten fra Genbrugssten, hvilket, efter murernes udsagn, var en rigtig god oplevelse, der ikke ændrede eller besværliggjorde arbejdet, men derimod bidrog med ekstra arbejdsglæde på grund af stenenes levende farvespil og udtryk.

DGNB, LCA og viden om digitalisering 
Mens vi alle deltog i medarbejderdagene, har personer og grupper fra kontorgangen dykket lidt mere ned i forskellige emner. En målsætning for 2023 var at få en medarbejder uddannet som DGNB-konsulent, så i sensommeren uddannede vores projektchef sig til DGNB-konsulent hos Rådet for Bæredygtigt Byggeri. 2023 blev ikke året, hvor de mange DGNB-projekter kom i Nordjylland, men uddannelsen giver en bred indsigt i mekanismerne indenfor bæredygtigt byggeri og hvordan vi kan arbejde med reducering af byggeriers CO2-aftryk, certificering eller ej. 

2023 var til gengæld året, hvor vi skulle lære mere om LCA, så alle projektledere gennemførte derfor først på året et LCA-kursus, for at få helt fod på nuværende og forventelige krav til klimaberegninger. Hen over året, har vi haft desuden haft en åben projektgruppe, der med vekslende deltagere, har arbejdet med digitalisering på flere områder, og blevet klædt på til dette gennem forskellige kurser, workshops og rådgivningsforløb bakket op af SMV Digital. 

Lokalmiljøet

De lokale ildsjæle fortjener at blive set og støttet derfor nævner vi dem her

Lokale ildsjæle

KIMBO Gruppen har solide rødder i det Nordjyske. Det er her vores ansatte bor og her vi har vores kunder. Derfor er lokalmiljøet vigtigt for os. Vi bidrager med sponsormidler til flere foreninger og initiativer i lokalområdet og var igen i 2023 med i det landsdækkende arrangement Stafet for Livet, der samler penge ind til Kræftens Bekæmpelse. I Nibe var der i 2023 i alt 1.327 deltagere i Stafet for Livet. Deltagerne gik i alt 20.324 km og resultatet blev et flot overskud på 438.671 kr. til Kræftens Bekæmpelse, hvoraf 44.000 kr. gik til Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling i Nibe. 

Men hvorfor overhovedet fortælle om, hvem vi vælger at støtte? Er det ikke at krydse den Nordjyske grænse for mådehold og beskedenhed? 

Det er det måske, men bag alle disse klubber, foreninger og initiativer er lokale ildsjæle der gør et stort og oftest ulønnet stykke arbejde for lokalsamfundet og derfor nævner vi dem også her.

I 2023 har vi været glade for at støtte:
Jætte-Festen
IK Frem
Nibe HK 
Nibe Boldklub 
Nibe Bislev Badminton
Nibe Idræts- og Kulturcenter
Stafet for Livet
Farstrup Boldklub
Aalborg Håndbold

At lede bæredygtighed 

Udbygget miljøledelse og øget digitalisering 

Kvalitetssikring og ansvarlig ledelse

Hvordan skaber vi mere (grøn) værdi med vores data og mere smidighed i vores processer? Det er nogle af de spørgsmål, vi har stillet os selv i 2023 og en af årsagerne til at vi har haft øget fokus på hvordan digitalisering og automatisering kan at skabe øget værdi som en del af både E, S og G, dvs. klimamæssigt, socialt og ledelsesmæssigt.

Som udgangspunkt havde vi brug for en risiko- og behovsanalyse for at blive klogere på, hvad vi ikke ved, ikke nødvendigvis er opmærksomme på og hvad vi har brug for, der hvor vi står. 

Gennem 2023 har vi derfor valg at engagere os i rådgivningsforløb, der har styrket vores digitale bevidsthed, styrket opmærksomhed på den digitale sikkerhed og peget os i retning af bæredygtighed ud fra en mere digitaliseret forretningsmodel.

Dette arbejde har konkret resulteret i udvikling og implementering af en tidligere omtalte medarbejderapp, der ud over at skabe værdi socialt og være et mobilt intranet med hjælp til affaldshåndtering m.v. også er integreret med vores interne it-systemer og linker til relevante leverandører og samarbejdspartnere. Derudover har arbejdet med behovsanalyse peget os i retning af et nyt ERP-system samt øget automatisering af ESG-data. 

Det nye ERP-system lanceres primo 2024 og skal blandt andet understøtte mere ensartede og smidige projektprocesser, der også gerne skulle lette og sikre processerne med de stigende klimakrav i byggeprojekterne. 

Arbejdet med automatisering af ESG-data er blandt andet et skridt på vejen frem mod at opgøre vores scope 3, der med den omfangsrighed, dette indebærer kræver et solidt indsamlings- og analyseværktøj. Derudover forventer vi at automatiseringen både letter og kvalitetssikrer arbejdet med de årlige ESG-rapportering, som vi er godt i gang med at få på plads. Et sikkert og nemmere analyserbart dataoverblik er desuden et godt udgangspunkt for de målbare CO2-reduktionsmål, vi ønsker at sætte for os selv som virksomhed.

FN's Verdensmål

FN's 17 Verdensmål er en plan og ambition for hele verdens udvikling. Målene som FN's medlemslande har forpligtet sig til, er indbyrdes forbundne med et overordnet fokus på klima samt øget social og økonomisk lighed.

Verdensmålene gælder for alle og vi har valgt at se på, hvad vi kan bidrage med for vores medarbejdere gennem øget trivsel, uddannelse og godt arbejdsmiljø men også på, hvordan vi kan bidrage til et større hele ved at mindske CO2-udledning og affaldsmængde gennem ansvarligt forbrug og produktion.  

Nedenfor er de verdensmål vi mener, at vi kan bidrage til med størst effekt.

Sundhed og Trivsel

Vi skal sikre et sundt liv for alle og fremme trivsel for alle aldersgrupper

Kvalitetsuddannelse

Vi skal sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse og fremme alles muligheder for livslang læring

Anstændige Jobs og Økonomisk Vækst

Vi skal fremme vedvarende, inklusiv og bæredygtig økonomisk vækst, fuld og produktiv beskæftigelse samt anstændigt arbejde til alle

Ansvarligt Forbrug og Produktion

Vi skal sikre bæredygtigt forbrug og produktion

Appendiks

Environment (Miljø)

Opgørelse
Enhed
Periode
Total CO2e emission i Scope 1
398
ton
2023
Total CO2e emission i Scope 2
9,27
ton
2023
Total CO2e emission i Scope 3
106
ton
2023
Årligt energiforbrug
6.664.779
MJ
2023
Andel af energiforbrug fra vedvarende energikilder
42,8
%
2023
Årligt vandforbrug
350
m3
2023

Social (Medarbejdere)

Opgørelse
Enhed
Periode
Gennemsnitligt antal fuldtidsansatte
70,0
 
2023
Andel kvinder af fuldtidsansatte
6,00
%
2023
Andel af kvinder i de øvre ledelseslag
10,0
%
2023
Sygefravær ifølge seneste opgørelse
9,64
Dage/FTE
2023
Fastholdelsesgrad af kunder
Ej opgjort
 

Governance (Ledelse)

Opgørelse
Enhed
Periode
Antal kvinder i virksomhedens bestyrelse
0
 
2023
Antal mænd i virksomhedens bestyrelse
5
 
2023
Tilstedeværelse på bestyrelsesmøder
100
%
2023

Bemærkninger til rapporten

Rapporten verificeres ikke af en uafhængig tredjepart. Selvom vi har bestræbt os på at sikre, at indholdet af rapporten er retvisende, garanteres der ikke for nøjagtigheden og/eller fuldstændigheden heraf, og vi fraskriver os derfor ansvar for enhver skade eller tab, som måtte opstå som følge af dispositioner foretaget på baggrund af rapporten.

Denne ImpactReport er lavet med Valified