DK PLANTESERVICE A/S
CVR DK33396988
Mange bække små...
Hos DK Planteservice satte vi for alvor skub i den grønne omstilling for to år siden, i 2021. Vi startede med at tilbyde vores kunder bæredygtige krukker og erstattede plantegift med nyttedyr, blandt flere andre initiativer.
Årsagen både dengang og nu er egentlig enkel: Vi arbejder med planter og blomster. I udgangspunktet en grøn branche. Men vi vil også gerne være grønne for alvor. Derfor arbejder vi nu kontinuerligt på at flytte vores forretning i en mere bæredygtig retning.
Vi er langt fra i mål. Men vi godt i gang. Og vi går ambitiøst til værks. Med denne bæredygtighedsrapport for årerne 2021 og 2022 har vi for første gang indsamlet data, så vi ved, hvor vi står - og hvor vi fremover skal handle, for at det har størst mulig effekt.
Ambitionen er klar: Vi vil gøre, hvad vi kan for, at vores forretning er så bæredygtig som mulig. Den rapport, du sidder med nu, er første dråbe i det arbejde, der gerne skal ende ud i en grøn å.
Tak, fordi du læser med.
3 bæredygtige målsætninger
Derfor har vi løbende fokus på at blive en bæredygtig forretning, og i disse år arbejder vi særligt på at mindske vores klimaaftryk inden for disse tre væsentlige områder:
Produkter - Det er vores ambition altid at tilbyde vores kunder det mest bæredygtige alternativ af krukker og planter på markedet, så længe det lever op til vores funktionskrav.
Transport - Vi vil samle vores bestillinger og leveringer, så vi mindsker transporten fra vores leverandører. Frem mod 2026 vil vi også udskifte vores bilpark, så den kun består af eldrevne biler. Vi har også ambition om at introducere elcykler, ladcykler og elscootere til de gartnere, der kører rundt i landets større byer.
Affald - Vi har en ambition om at nedbringe mængden af restaffald og sikre en mere miljørigtig affaldssortering.
Lidt om Scope 3
Opgaven med at indsamle data til scope 3 har været stor og omstændig. Så meget desto mere stolte er vi over, at det er lykkedes os at komme i mål med en del af det arbejde. Mere om det herunder.
Nedenstående tal viser vores samlede Scope 3-udledning i henholdsvis 2021 og 2022. Tallene viser en lille stigning (58 ton mere CO2 udledt i 2022).
Årsagen til stigningen skyldes dels et øget salg og en stigning i udlejning af krukker og planter, dels at vi i 2022 er lykkedes med at indsamle flere reelle data fra vores leverandører end i 2021. I 2021 måtte vi ty til sekundære gennemsnitsdata, der desværre giver store usikkerheder og i mange tilfælde er til den lave side i forhold til produkternes reelle CO2-udledning.
I løbet af 2022 har vi fundet lidt flere leverandører, der kan levere reelle data. Det er glædeligt, og vi forventer, at flere og flere leverandører vil være i stand til at levere reelle data, så vi har noget konkret at beregne vores klimaaftryk ud fra.
Stigningen i udlejningsplanter er en tendens, som vi tror på fremadrettet også og som taler godt sammen med en mere bæredygtig forretning. Når virksomheder ønsker fornyelse, skal flytte el.lign. ender det ofte med at de gamle planter og krukker smides ud. Er planter og krukker derimod lejet af os, vil de blive afhentet, soigneret og derefter lejet ud til en ny kunde.
Med denne rapport og nedenstående baseline kan vi se, hvor vi står og hvordan vi bedst kan flytte vores forretning i en mere bæredygtig retning.
CO2e Scope 3
683
ton
2021
CO2e Scope 3
741
ton
2022
Produkter
Vi intensiverede i 2021 vores fokus på at forhandle og udleje bæredygtige krukker. Det har resulteret i, at vi fra 2021-2022 blandt andet har øget vores indkøb af bæredygtige krukker fra producenten Jago med 40 procent.
I perioden steg vores samlede andel af indkøb fra leverandører med reelle data på deres produkters CO2-udledning med 14 procent, fra 21 til 35 procent.
På servicesiden har vi kontinuerligt intensiveret brugen af nyttedyr til biologisk, forebyggende bekæmpelse mod skadedyr. Det er således mariehøns og snyltehveps samt vand, klud og biosæbe, der holder vores planter sunde, friske og rene.
Vores planter købes i Holland og Danmark fra MPS-certificerede gartnerier. I 2021 og 2022 har vi indgået nye leverandøraftaler med bæredygtige forhandlere af krukker og potter, for eksempel Verti Copenhagen, der producerer vægpotter af plantemateriale, Squarely Copenhagen, der laver kummer af genbrugstræ, Small Revolution, der bruger 100 procent dansk genbrugsplast og Living Flowers, der dyrker langtidsholdbare blomster under åben himmel uden brug af pesticider og andre miljøskadelige stoffer.
Transport
Faldet skyldes primært, at vi er blevet mere opmærksomme på at samle vores bestillinger. I løbet af 2022 er al indkøb også centraliseret til vores nye gartneri i Odense.
I forhold til vores egen bilpark har vi udledt 124 ton CO2 pr. år. For at nedbringe den del af scope 1, er det vores målsætning at udskifte alle biler til el inden 2026. Vi arbejder også på at introducere elcykler, ladcykler og scootere til de gartnere, der kører i de større byer.
Affald
Vi arbejder på mere tydelige interne procedurer og vejledninger for affaldssortering, som understøttes af aftalen med et renovationsselskab, der kan levere data på al vores affald, og som tager større ansvar for en miljørigtig affaldssortering.
Energi og ressourcer
Stigningen skyldes primært, at vi i 2022 har centraliseret vores forretning og investeret i et nyt, stort gartneri, som vi er flyttet ind i i 2022. Resultatet er, at vi har taget en del af det energi- og vandforbrug, der tidligere lå hos vores leverandører, hjem til os selv. Det betyder, at vi nu selv kan kontrollere forbruget af energi og ressourcer og arbejde på at sænke det, hvilket er vores ambition for de kommende år.
219 m3 af vandforbruget i 2022 kommer fra gartnervand, der pumpes ind til gartneriets eget bassin fra en stor fælles gartneribrønd. Vi vander planterne i drivhusene med vand fra bassinet og overskudsvand ledes tilbage til bassinet og bruges igen. Bassinet fyldes løbende op fra den fælles brønd. På den måde er der ingen spild og ingen ressourceforbrug til rensning af vandet.
I gartneriet har vi efterisoleret og udskiftet alle lyskilder med LED-sparepærer. I 2024 er det ligeledes vores ambition at få installeret solceller. Det endelige mål er at bruge så lidt energi, som overhovedet muligt.
Vandforbrug
219
m3
2021
Vandforbrug
485
m3
2022
Energiforbrug
1.652.771
MJ
2021
Energiforbrug
2.247.691
MJ
2022
Medarbejdere
Socialt engagement og sygefravær
Derfor ønsker vi at tilbyde vores medarbejdere de bedst mulige forudsætninger for at gå glade på arbejde og støtte op, når en medarbejder af den eller anden grund ikke trives på arbejdet. Det har vi desværre ikke været gode nok til i alle tilfælde, og det afspejler sig i vores sygefravær i 2022, der især er påvirket af et par langtidssygemeldinger.
Som en konsekvens heraf har vi sat gang i en række forskellige tiltag.
Tiltagene tæller blandt andet, at vi:
- har styrket teamledelsen med lederkurser, så de er bedre i stand til at tage sig af medarbejderne.
- har udvidet den interne oplæring af nye medarbejdere.
- har etableret en buddyordning på tværs af landet. Alle medarbejdere har en buddy, de kan ringe til og snakke/sparre med.
- løbende afholder sociale og faglige arrangementer, der har til formål at styrke sammenholdet blandt medarbejderne.
- har etableret en Facebook-gruppe, hvor medarbejderne kan dele viden med hinanden og styrke det faglige fællesskab.
- kontinuerligt har fokus på at styrke vores rekrutterings- og onboarding-proces.
Sygefravær
3,73
Dage/FTE
2021
Sygefravær
10,4
Dage/FTE
2022
Fuldtidsansatte
Fuldtidsansatte
32,0
2022
Diversitet mellem køn
Tidligere var det oftest kvinder, der søgte job i servicegartnerfaget. I dag har vi et øget fokus på at tiltrække mænd til jobbet, ligesom vi også fornemmer, at flere mænd har interesse i det. På den baggrund vurderer vi, at vores nuværende fordeling mellem kønnene er fin.
I ledelsen har vi i 2022 tre kvinder og to mænd, og kønsfordelingen er således mere lige, end tallene giver udtryk for. Vi har en flad struktur og dermed et lille ledelseslag.
Et par tunge ledelsesposter til kvinder betyder, at de i gennemsnit får en smule mere i lønposen end deres mandlige kolleger. Langt de fleste medarbejdere er ansat som gartnere og dækket af overenskomst, hvorfor de automatisk har lige løn.
Fuldtidsansatte
32,0
2022
Kvindelige fuldtidsansatte
70,0
%
2022
Lønforskel mellem køn
0,89
Mænd : Kvinder
2022
Kvinder i øvre ledelseslag
60,0
%
2022
Governance
God selskabsledelse er vigtigt for at nå vores mål, og derfor prioriterer vi at have en god og konstruktiv dialog med vores samarbejdspartnere og lokalsamfund. Vi anser dialog med alle interessenter, leverandører, samarbejdspartnere, kunder, medarbejdere med flere for at være en forudsætning for god virksomhedsdrift.
Vi tager vores samfundsansvar alvorligt og stræber efter at være gennemsigtige og åbne i forhold til vores aktiviteter og initiativer.
FN's Verdensmål
Anstændige Jobs og Økonomisk Vækst
Vi skal fremme vedvarende, inklusiv og bæredygtig økonomisk vækst, fuld og produktiv beskæftigelse samt anstændigt arbejde til alle
Bæredygtige Byer og Lokalsamfund
Vi skal gøre byer, lokalsamfund og bosættelser inkluderende, sikre, robuste og bæredygtige
Ansvarligt Forbrug og Produktion
Vi skal sikre bæredygtigt forbrug og produktion
Appendiks 2021
Appendiks 2022
Bemærkninger til rapporten
Rapporten verificeres ikke af en uafhængig tredjepart. Selvom vi har bestræbt os på at sikre, at indholdet af rapporten er retvisende, garanteres der ikke for nøjagtigheden og/eller fuldstændigheden heraf, og vi fraskriver os derfor ansvar for enhver skade eller tab, som måtte opstå som følge af dispositioner foretaget på baggrund af rapporten.